Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

11 Mai 2020
Vizualizari: 261
Comentează add

De asăzi, francezii ies progresiv din izolarea la domiciliu, impusă în luna martie. Aceasta nu înseamnă, însă, revenirea la o viaţă normală

Franţa face primii paşi pentru ieşirea progresivă din izolarea la domiciliu

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto: Agerpres/EPA  

Francezii vor uita plimbarea de o oră în limita unui kilometru în jurul casei. De astăzi, vor avea voie să se deplaseze până la cel mult 100 de kilometri şi fără declaraţie pe proprie răspundere. Vor fi însă controale în gări, aeroportuuri şi pe autostrăzi pentru a-i depista şi amenda pe cei care ar intenţiona să depăşească această limită fără un motiv temeinic, justificat de documente oficiale.

Persoanele cu sănătatea fragilă nu vor fi plasate obligatoriu în izolare sau în carantină, însă li se recomandă prudenţă.

Pentru a  controla propagarea virusului, se va trece la testarea masivă a tuturor celor care prezintă cele mai mici simptome, precum şi a apropiaţilor acestora. Obiectivul este de 700.000 de teste pe săptămână.

Se reia educaţia numai pentru copiii mici, urmând să fi redeschise creşele, grădiniţele şi clasele primare în toată ţara. 400.000 de întreprinderi care au fost închise în ultimele două luni îşi vor relua activitatea şi aproape 900.000 de angajaţi vor reveni la locurile de muncă. Majoritatea firmelor sunt obligate să lucreze cu personal diminuat, iar guvernul a recomandat continuarea telemuncii pentru încă o perioadă acolo unde este posibil.

Magazinele, inclusiv marile centre comerciale, sunt autorizate să îşi primească de mâine clienţii. Acestea vor trebui să ofere soluţie de dezinfectare a mâinilor la intrare, iar unele pot impune obligativitatea măştilor, precum şi intrarea unui număr limitat de persoane.

Bibliotecile şi muzeele se vor deschide treptat, nu înainte de a asigura condiţii de distanţare fizică şi igienă strictă. În schimb, sălile de cinema şi de spectacole rămân închise, ca şi restaurantele, barurile şi discotecile.

Modul în care va fi organizat transportul public este cel mai greu test pentru autorităţile locale, mai ales în marile oraşe. Devin obligatorii măştile în toate mijloacele de transport în comun, cei care nu poartă riscând amenzi.

Începând de astăzi, călătorii au acces la aparate automate de distribuire a măştilor amplasate în gări şi staţii, alimentate cu peste 10 milioane de măşti puse la dispoziţie gratuit de stat. Primăriile din marile oraşe - şi în special din Paris - au modificat marcajele rutiere pentru a acorda mai mult spaţiu circulaţiei bicicletelor.

Mulţi dintre francezi sunt reticenţi în a lua transportul în comun, preferând deocamdată maşina personală şi tot mai mulţi bicicleta.

Situaţia epidemică va fi actualizată în fiecare zi, iar măsurile de relaxare, adaptate în funcţie de evoluţie. 


Etichete coronavirusFranţatestecarantinaizolaremasti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live