Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

26 August 2010
Vizualizari: 1468
Comentează add

Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei critică autorităţile de la Paris că oferă romilor câte 300 de euro pentru fiecare adult şi câte 100 pentru un minor pentru a părăsi Franţa.

Franţa, criticată pentru că "stimulează" romii să plece

ioana-dogaru

Franţa, criticată pentru că "stimulează" romii să plece

Stimulentele financiare oferite de autorităţile de la Paris romilor pentru a părăsi Franţa, câte 300 de euro pentru fiecare adult şi câte 100 pentru un copil, nu sunt văzute cu ochi buni de oficialii europeni.

Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei, organism independent al Consiliului Europei, priveşte cu îngrijorare politica Franţei în ceea ce-i priveşte pe romi.

Experţii au publicat o declaraţie în care reamintesc că Parisul a fost atenţionat de numeroase ori  în ultimii ani cu privire la tratamentul migranţilor romi.

În ultimele săptămâni, se spune în document, înalţi oficiali francezi au făcut declaraţii, iar guvernul a întreprins acţiuni care i-au stigmatizat pe migranţii romi.

Romii sunt consideraţi, la modul colectiv, responsabili pentru infracţiuni şi crime şi excluşi din legislaţia europeană privind libertatea de mişcare.

Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei îşi exprimă dezamăgirea pentru aceste evoluţii negative, se spune în documentul făcut public de organismul Consiliului Europei.

O politică bazată pe stimulente, pentru a părăsi Franţa, nu poate aduce un răspuns durabil, spun experţii Consiliului Europei, care reamintesc faptul că cetăţenii europeni au dreptul de a se afla periodic pe teritoriul francez şi să se întoarcă acolo dacă pleacă.

În aceste condiţii, Franţa ar trebui să caute soluţii sustenabile în cooperare cu statele şi instituţiile partenere.

Politicile guvernamentale şi propunerile legislative care sunt bazate pe discriminare pe criterii etnice sunt de nepermis şi sunt împotriva obligaţiilor legale ale statelor membre ale Consiliului Europei, cum este cazul şi Franţei - precizează în final documentul.

Destinaţia: Bucureşti

Cursa aeriană de la Lyon care a adus în ţară 130 de romi, dintre care aproape 40 de copii repatriaţi din Franţa, a aterizat în această după-amiză pe Aeroportul Băneasa.

Restul până la aproximativ 300 care au părăsit Parisul urmează să ajungă la Bucureşti.

Ministrul francez al Imigraţiei a anunţat o accelerare a repatrierilor câtre România şi Bulgaria.

Acesta, alături de alte autorităţi franceze, au analizat situaţia imigranţilor romi alături de secretarii de stat Valentin Mocanu din Ministerul Muncii şi Valentin Fătuloiu, şef al Deparatamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul de Interne.


Etichete Etnia romăromiFranţastimulente financiareParisComisia Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live