Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

15 Iulie 2021
Vizualizari: 221
Comentează add

Un enorm foc de artificii a desenat inimi pe cerul Parisului la încheierea festivitaţilor de Ziua Naţională.

Franţa a marcat Ziua Naţională

florin-lepadatu

 Paris. Foto: Daniela Coman

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Un enorm foc de artificii a desenat inimi pe cerul Parisului la încheierea festivitaţilor de Ziua Naţională.

Multe alte oraşe din Franţa au renunţat, însă, la spectacolele pirotehnice din cauza răspândirii variantei Delta de coronavirus.

După un an cu manifestări anulate de pandemie armata franceză şi publicul au revenit pe Champs-Élysées, pentru parada tradiţională, dar cu respectarea unui protocol sanitar atent verificat - după cum transmite corespondenta noastră Daniela Coman: "Cei care au dorit să vadă pe viu parada militară s-au trezit devreme, pentru că accesul în perimetrul defilării a fost limitat, iar certificatul cu vaccinarea completă, testul COVID negativ și masca de protecție au fost obligatorii pentru invitați și public, toată lumea a fost controlată. La ultimul 14 iulie din acest prim mandat al său președintele Emmanuel Macron a coborât Bulevardul Champs-Élysées într-o mașină militară decapotabilă, alături de șeful Statului Major al Armatei, și a salutat publicul în deschiderea defilării, așa cum o cere tradiția. Cinci mii de soldați, avioane de luptă, între care celebrele Rafale, elicoptere, tancuri, blindate și alte vehicule militare, Legiunea Străină și Garda Republicană călare au defilat două ore, în aplauzele celor câteva zeci de mii de spectatori.


-: Suntem foarte fericiţi să fim aici. Arătăm astfel susţinerea pentru trupele noastre. Suntem foarte mândri şi fericiţi.


-: Trebuie să știm să punem în evidență valorile țării noastre, între care această frumoasă armată franceză, și, apoi, nu trebuie să ne uităm istoria, să nu uităm de unde venim.

La paradă au fost omagiaţi şi așa-numiții eroii ai cotidianului: pompierii, jandarmii, polițiștii municipali, aflaţi în slujba cetățenilor în timpul pandemiei. Brigăzi sosite din diverse regiuni ale ţării au defilat alături de elita armatei, unii pentru prima oară. La Nisa, în sudul Franţei, nu mai este de cinci ani doar zi de sărbătoare, ci şi de comemorare a victimelor atentatului islamist  din 2016, ceremoniile de ieri desfăşurându-se cu participarea premierului Jean Castex. Concertul cu public, susţinut aseară de Orchestra Naţională a Franţei, urmat de tradiţionalul foc de artifici deasupra Turnului Eiffel, au încheiat o zi plină de simboluri şi de emoţie."


Franţa a marcat Ziua Naţională şi prin recepţii organizate de Ambasada din Bucureşti.

Au participat atât preşedintele Iohannis, cât şi premierul Cîţu, pentru a sublinia solidaritatea Parteneriatului Strategic şi prietenia celor două ţări.


Etichete parisfranţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live