Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

18 Martie 2020
Vizualizari: 420
Comentează add

Imediat după Apelul către națiune al președintelui Emmanuel Macron, toți francezii au primit pe telefonul mobil un SMS din partea guvernului privind instituirea regulilor stricte.

Franţa: A intrat în vigoare izolarea generală la domiciliu

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Foto Thomas SAMSON / AFP

În Franţa a intrat în vigoare izolarea generală la domiciliu pentru întreaga populaţie pentru cel puţin 15 zile.

Între timp, în Regiunea Alsacia, una dintre cele mai afectate, se lucrează la amenajarea unui spital militar de campanie.

Medicii francezi nu încetează să explice şi să susţină măsurile adoptate în sfârșit de conducerea țării: izolarea generală și reducerea la maximum a contactelor umane este singura soluție de care dispunem în acest moment nu pentru a eradica virusul, acest lucru va fi foarte complicat, ci pentru a nu apărea sute de mii de cazuri într-un timp foarte scurt care să nu poată fi tratate și care să blocheze sistemul de sănătate.

Guvernul a anunțat că 110 milioane de măști medicale de protecție au plecat către spitalele din toată țara și către medicii de familie și că se fac pregătirile pentru instalarea în următoarele zile a Spitalului Militar de Campanie în Alsacia, regiunea cea mai afectată. 

Imediat după Apelul către națiune al președintelui Emmanuel Macron, toți francezii au primit pe telefonul mobil un SMS din partea guvernului privind instituirea regulilor stricte. Ministrul de interne și șeful poliției au revenit de mai multe ori în direct astăzi cu precizări și detalii despre modul în care se aplică măsurile. Se poate ieși din casă doar în situații speciale: mersul la muncă pentru cei care nu pot lucra de acasă, cumpărături alimentare, doctor, farmacie sau plimbatul câinelui. Vizitele familiale, ieșirile sau întâlnirile în grup, mese între prieteni nu numai că sunt nerecomandate, dar sunt total interzise.

Orice părăsire a domiciliului trebuie justificată cu legitimația profesională, de medic, cadru medical, carte de presă pentru jurnaliști sau un atestat eliberat întreprindere privind prezența indispensabilă la serviciu, documente ce trebuie însoțite obligatoriu de o declarație tip pe proprie răspundere, descărcată de pe site-ul Ministerului de Interne, printată și completată sau scrisă de mână, pentru cine nu are o imprimantă, care să conțină datele personale, motivul clar și locul precis al deplasării. 

Aproximativ 100.000 de polițiști și jandarmi controlează toate persoanele întâlnite pe stradă pe întreg teritoriul Franței. Orice încălcare a noilor reguli este sancționată deocamdată cu amendă, iar în funcție de evoluția lucrurilor pedepsele pot crește. Forțele de ordine nu au dat astăzi nici o amendă, ci au făcut controale, au discutat cu oamenii pe care i-au întâlnit pe stradă, le-au explicat cum trebuie să procedeze. 

Însă de azi lucrurile se schimbă. Magazinele alimentare au publicat informații privind comportamentul clienților. În primul rând li se cere să cumpere cumpătat, să păstreze distanța de 1-2 metri între cei care așteaptă la coadă, intrările fiind limitate în funcție de mărimea magazinului chiar și la o singură persoană. Nu mai sunt folosite coșuri, fiecare vine cu sacoșa lui, iar plata se face numai cu cardul bancar. Iar farmaciile nu mai au voie să vândă fără rețetă decât o cutie de Paracetamol de persoană.

De astăzi și presei i se aplică noi măsuri. În studiourile de radio și de televiziune se află doar prezentatorul, ceilalți jurnaliști comentatori sau invitați intervin prin video telefon de acasă sau din alte birouri. Intervențiile oficialilor și dezbaterile se fac tot prin intermediul internetului. Numărul jurnaliștilor prezenți în redacție a fost redus la minimum.

(PH)


Etichete frantacoronavirus(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live