Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

10 Aprilie 2022
Vizualizari: 279
Comentează add

12 candidaţi s-au înscris în cursa electorală, iar în al doilea tur de scrutin ar urma să ajungă preşedintele Emmanuel Macron şi lidera de extremă dreaptă, Marine Le Pen.

Francezii îşi aleg preşedintele

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Paris. Foto: Daniela Coman

Aproape 49 de milioane de francezi sunt chemaţi, astăzi, la urne să îşi aleagă preşedintele pentru următorii cinci ani.

12 candidaţi s-au înscris în cursa electorală, iar în al doilea tur de scrutin ar urma să ajungă preşedintele Emmanuel Macron şi lidera de extremă dreaptă, Marine Le Pen. Votul a început deja în străinătate, iar alegătorii respectă unele măsuri sanitare.

Perceput de la început ca un scrutin cu rezultatul dinainte cunoscut, potrivit sondajelor, după acest prim tur se vor califica pentru finala din 24 aprilie aceiași candidaţi de acum cinci ani, actualul preşedinte Emmanuel Macron şi adversara sa de extremă dreaptă, Marine Le Pen.
 
Campania electorală a fost prea puţin urmărită de francezi, în condiţiile în care actualitatea din ultimele două luni a fost dominată de războiul din Ucraina şi de consecinţele sale pentru Europa.
 
Numeroasele anchete sociologice relevă o ruptură profundă între electorat şi lumea politică.
 
Majoritatea cetăţenilor sunt sceptici că pretendenţii la funcţia supremă în stat au soluţii pentru preocupările lor primordiale, precum creşterea puterii de cumpărare, majorarea salariilor şi a pensiilor, reducerea impozitelor, îmbunătăţirea sistemului sanitar şi de educaţie, o mai bună gestionare a fluxurilor migratoare şi mai multă siguranţă pentru cetăţean, măsuri eficiente de protecţie a mediului.
 
Întrucât epidemia de COVID-19 nu s-a terminat, guvernul francez a stabilit un protocol sanitar pentru secţiile de votare: nu va fi cerută dovada vaccinării, masca nu va fi obligatorie, dar recomandată
 
Vor fi lăsaţi să îşi exercite dreptul de vot şi cei depistaţi pozitiv cu COVID-19, pentru care purtarea măştii este obligatorie şi cărora li se cere să respecte distanţa fizică faţă de ceilalţi.
 

Etichete frantaalegeripresedinte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live