Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Redacția Online

16 Februarie 2016
Vizualizari: 992
Comentează add

Papa Francisc este în vizită în Mexic.

FOTO/Papa Francisc, în fostul ținut al mayașilor: Scuze în numele Bisericii

redactia-online

Foto: twitter.com/ConElPapa.

Papa Francisc a cerut iertare în numele Bisericii pentru modul în care comunitatea indigenă din statul mexican Chiapas a fost exclusă din societate, transmite BBC.

"În multe ocazii, într-un mod organizat şi sistematic, oamenii voştri nu au fost înţeleşi şi au fost excluşi din societate", a declarat Suveranul Pontif după ce a citat din Popol Vuh, un text mayaş antic.

"Unii au considerat valorile, cultura şi tradiţia voastră inferioare. Alţii, intoxicaţi de putere, bani şi tendinţe de piaţă, v-au furat pământurile sau le-au contaminat. Ce trist este acest lucru", a spus Papa Francisc.

Mayașii, strămoșii indienilor mexicani

Civilizația maiașă este o civilizație mesoamericană care și-a atins apogeul în perioada 300–900. Culturile Maya târzii, scindate în regiuni, precum și poporul aztec și incaș construiesc în secolul al XV-lea mari imperii, bine administrate, în America Centrală și de Sud.

Cultura Maya târzie este împărțită într-un număr de state separate. Sunt slăbite în sec. XV de conflicte politice și cucerite în secolul al XVI-lea de către spanioli.

În prezent, statul Chiapas, situat în sudul Mexicului la granița cu Guatemala, are cea mai mică proporție de catolici din țară (54%), în vreme ce media catolicilor la nivel național este de 82%.


Etichete mayașipapa franciscmexic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live