Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Sava

24 Ianuarie 2022
Vizualizari: 447
Comentează add

În țară și în capitală sunt organizate ceremonii militare, religioase sau evenimente culturale artistice, cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române.

FOTO: Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române, la Focșani

gabriel-sava

Foto: Gabriel Sava/RRA.

În mai multe orașe din țară și în capitală sunt organizate, astăzi, ceremonii militare, religioase sau evenimente culturale artistice, cu ocazia zilei Unirii Principatelor Române.

Astăzi se împlinesc 163 de ani de la acest eveniment, cunoscut și ca Mica Unire. Este considerat primul pas important în formarea statului național unitar român. Orașul Focșani este un simbol al acestei uniri.

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a trecut Milcovul, ajungând în Piața Unirii din această localitate.

Evenimentele organizate astăzi acolo sunt în plină desfășurare. Ne oferă detalii acum, în direct, corespondentul RRA Gabriel Sava. Bună ziua, Gabriel!


Reporter: Bună ziua, Ciprian. La mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni! Cu puțin timp în urmă, s-a încheiat momentul oficial desfășurat în Piața Unirii din Focșani, încheiat cu Hora Unirii, în interpretarea sopranei Melania Stroia de la Centrul Cultural Vrancea, cea care a dat glas și Imnului Național, alături de Fanfara Garnizoanei Focșani.

Reprezentanții autorităților județene și locale au făcut un apel la solidaritate și la unitate, dând exemplul celor care, acum 163 de ani, au făcut posibilă Unirea Principatelor.

Guvernul României a fost reprezentat de George Agafiței, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru Nicolae Ciucă, care a transmis un cuvât din partea șefului executivului. Un moment așteptat de publicul prezent a fost defilarea Gărzii de Onoare și dacă tot am amintit de oamenii veniți să vadă manifestările din Piața Unirii, au fost până la 1000 de oameni, unii veniți și din afara județului.

Și nici anul acesta nu s-a dansat Hora Unirii din cauza restricțiilor sanitare și a recomandărilor autorităților de evitare a contactului fizic, iar evenimentele continuă la Câmpuri, în acest moment, la Casa Memorială a lui Moș Ion Roată, un eveniment evocator, dar și până la finalul zilei, la Focșani.

FOTO: Gabriel Sava. 

focsani 2

focsani 3

focsani 4

focsani 5

(RS)


Etichete ziua unirii principatelorfocsanimilcovmica unire(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live