Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Ionuţ Iamandi

3 August 2016
Vizualizari: 3099
Comentează add

Ilie Dobre nu este numai un comentator sportiv cu numeroase recorduri sau doar un scriitor prolific. El este şi un globetrotter care a ajuns în peste 100 de ţări.

FOTO: Cu Ilie Dobre în jurul lumii FOTO: Cu Ilie Dobre în jurul lumii - Conține audio

ionut-iamandi

Ilie Dobre la Astana. Foto: Arhiva personala.

Oamenii - fie ei ascultători de RRA sau nu - îl ştiu pe Ilie Dobre ca pe comentatorul sportiv care sparge record după record la numărul de secunde de strigat în direct, la radio, celebrul “Gooooo….oooool!” prelungit sud-americăneşte de pare că nu se mai termină. Dacă doriţi, puteţi găsi şi pe site-ul nostru o asemenea “ilustrare sonoră”, cum se spunea pe vremuri, cum ar fi consemnarea recordului din 2015. O parte dintre cei obişnuiţi cu această performanţă a lui Ilie Dobre ştiu şi că el comentează meciuri la radio de dinainte de 1989, mai precis din 1983. Printre transmisiunile sale se numără cea de la meciul Rapidului cu Internazionale Milano, de pe stadionul San Siro, din septembrie 1993, finala Campionatului European de Fotbal din 1996, meciurile de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1998 sau mai recent, finala Euro 2016 din Franţa.

Mai departe, din toată mulţimea de oameni care îl cunoaşte pe Ilie Dobre drept comentatorul-emblemă al postului naţional de radio, unii poate ştiu şi că el a scris şi publicat, până la ora actuală - august 2016 - nu mai puţin de 45 de cărţi. Marea majoritate sunt portrete de sportivi români, mai ales de fotbalişti din vechea generaţie, cum ar fi Nicolae Dobrin, Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătuș, Sorin Cârțu, Gigi Mulțescu, Florea Dumitrache, Dorinel Munteanu, Ioan Ovidiu Sabău, Emil Săndoi, dar şi de handbalişti - Cristian Gațu, Mariana Târcă, Gheorghe Tadici, Valentin Samungi sau Ștefan Birtalan. Mai sunt însă şi trei romane, primul apărut acum zece ani, al doilea (cu două ediţii) în 2009 iar ultimul a fost tipărit chiar anul acesta.

În fine, poate că dintre toţi cei ce ştiu cu ce se ocupă Ilie Dobre cei mai puţini sunt aceia care îl ştiu drept globetrotter - călător în jurul lumii. Pe lângă destinaţiile în care l-a dus meseria, Ilie Dobre a mers pe cont propriu din Patagonia până în Japonia, de la Vatican până în Malaiezia, din Japonia până în Canada. A bifat, cum spune el, peste 100 de ţări. Despre această pasiune a lui Ilie Dobre vă invit să ascultaţi interviul de mai jos şi de asemenea să răsfoiţi un album foto de pe urma unora dintre călătoriile sale.

AUDIO: Despre pasiunea pentru călătorii dar şi despre culisele activităţii sale de comentator sportiv, am discutat timp de “21 de minute” cu Ilie Dobre.

ALBUM FOTO: Fotografii din arhiva personală a lui Ilie Dobre.


Etichete Ilie Dobreexclusiv online21 de minuteRRAcomentator sportivscriitorglobetrotter

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live