Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

2 Iunie 2019
Vizualizari: 1007
Comentează add

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, părăseşte viaţa publică, la cinci ani de la abdicarea sa.

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, părăseşte viaţa publică

annamaria-damian

Foştii suverani ai Spaniei, Juan Carlos şi Sofia. Foto: Arhivă Reuters.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, părăsește azi viața publică, la cinci ani de la abdicare. Succesul celor aproape patru decenii de domnie în care țara a revenit la democrație după ani de război civil și dictatură militară s-a năruit în 2012, odată cu accidentul suferit la o vânătoare de elefanți în Botswana. Scandalul provocat de sacrificarea unor animale pe cale de dispariție a fost întrecut rapid de un caz de corupție în familia regală, de dezvăluirile despre legăturile financiare nepotrivite ale regelui și despre nenumăratele sale infidelități conjugale. Corespondenta noastră Annamaria Damian transmite de la Madrid.

Reporter: Regele emerit Juan Carlos se retrage din viața publică exact în ziua în care se împlinesc cinci ani de când şi-a anunțat abdicarea în favoarea fiului său Felipe. Juan Carlos a renunțat la coroană la 2 iunie 2014, după o perioadă încărcată de probleme pentru familia regală, care au culminat cu celebrul caz de corupție în care ginerele regelui Inaki Urdangarin era acuzat de deturnarea a 6 milioane de euro, bani din fonduri publice. 

Juan Carlos: Ghidat de convingerea că spaniolii merită cel mai bun serviciu, am decis să pun capăt domniei mele și să abdic. O nouă generație revendică în mod just rolul principal. 

Reporter: În ultimii ani, Juan Carlos, rege emerit, a avut o agendă în care prezența la evenimente internaționale, spectacole și aniversări a fost constantă. Acum, la 81 de ani cu probleme de sănătate, Juan Carlos renunță la aparițiile publice. Rămâne în istoria Spaniei ca un element-cheie în trecerea de la dictatură la democrație, dar în memoria recentă ca un şef de stat care s-a fotografiat cu un elefant mort în Botswana, cu scandaluri în viața privată și controverse privind cazuri de averi nedeclarate în străinătate.


Etichete spaniacarlos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live