Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fondurile UE pentru energia din surse regenerabile, recomandări

Curtea Europeană de Conturi recomandă îmbunătățirea modului în care sunt cheltuite fondurile europene pentru energia din surse regenerabile.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 10 Iulie 2014, 13:46

Instituția care se ocupă cu auditul la nivel european a examinat o serie de proiecte care au primit fonduri europene pentru producerea de energie din surse regenerabile.

Din 2007 și pînă în 2013, Uniunea a alocat nu mai puțin de 4,7 miliarde de euro pentru asemenea proiecte.

Curtea Europeană de Conturi a analizat obiectivele proiectelor, raportul cost-eficiență, precum și gradul în care finanțarea comunitară a reușit să contribuie la îndeplinirea obiectivului în materie de energie din surse regenerabile stabilit pentru 2020 la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unui raport dat publicității în aceste zile, Curtea Europeană de Conturi a constatat că în mare parte proiectele auditate au fost suficient de bine pregătite pentru implementare în momentul în care au fost selectate pentru finanțare.

Audio: Fondurile UE pentru energia din surse regenerabile, recomandări.

Nu s-au înregistrat depășiri semnificative ale costurilor sau întârzieri majore în desfășurarea proiectelor, iar capacitățile de producție au fost instalate și au intrat în funcțiune, conform planificării.

Cu toate acestea, arată raportul Curții, nu s-au obținut întotdeauna rezultatele scontate.

Pe ansamblu, fondurile cheltuite prin intermediul politicii de coeziune pentru sprijinirea proiectelor au contribuit într-o măsură limitată la îndeplinirea obiectivului european ca, până în 2020, energia să fie produsă în proporție de 20 la sută din surse regenerabile.

Principiul rentabilității

În consecință, Curtea de Conturi recomandă Comisiei Europene ca în viitor să țină cont mai mult de principiul rentabilității.

Raport al Curții Europene de Conturi

Programele selectate pentru co-finanțare ar trebui să se bazeze, spune Curtea, pe o evaluare corespunzătoare a nevoilor, dar și a tehnologiilor folosite, astfel încât să fie alese cele mai rentabile.

Comisia ar trebui, totodată, să promoveze instituirea în statele membre a unor cadre de reglementare stabile și previzibile pentru energia din surse regenerabile. Este nevoie totodată de proceduri mai simple de integrarea energiei electrice produse din surse regenerabile în rețelele naționale și transnaționale.

Curtea recomandă în același timp statelor membre să stabilească și să aplice, criterii minime cu privire la raportul cost-eficiență și să aducă îmbunătățiri la nivelul implementării proiectelor de energie din surse regenerabile.