Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Bugetul european sprijină investiţiile în cercetare şi inovare

Comisia Europeană a transmis, marţi, o comunicare către statele membre, în care subliniază rolul reformelor şi al inovării în susţinerea creşterii economice.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Iunie 2014, 08:23

Inovarea, punctul central al Strategiei 2020 a UE este considerată esenţială pentru creşterea economică şi competitivitatea întreprinderilor, acordarea unui rol primordial invenţiilor, inovării şi cercetării se traduce la final în produse noi, care au încorporate în ele multă inteligenţă, care sunt fără concurenţă până la un moment dat şi care pot fi foarte bine vândute.

Propunerile prezentate marţi de Comisia Europeană vin după recomandările făcute pentru anul în curs fiecărei ţări membre în parte, să-şi reformeze politica de cercetare şi de investiţii pe care să le susţină şi financiar.

La nivelul întregii Uniuni, bugetul 2014-2020 marchează un viraj net în favoarea inovării, a reformelor şi a altor elemente care să favorizeze creşterea economiei europene, prin majorarea cu 30% în termeni reali a fondurilor destinate acestor domenii.

Audio: Bugetul european sprijină investiţiile în cercetare şi inovare.

Redresarea economică a Europei se accelerează, iar ritmul de consolidare fiscală scade, în conformitate cu cadrul fiscal consolidat al Uniunii.

"Cu toate acestea, constrângerile bugetare rămân şi trebuie să ţinem cont de ele. Prin urmare, este mai important decât oricând ca statele membre să-şi orienteze resursele lor în mod inteligent.

"Faptul că bugetul european sprijină investiţiile în cercetare şi inovare - două domenii care promovează creşterea economică - este deja un lucru cert, iar astăzi vă expunem noi idei pentru a maximiza impactul fiecărui euro cheltuit" - aprecia comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Comisia Europeană.

Astfel, sunt evidenţiate trei domenii-cheie care trebuie supuse reformelor.

Fiecare ţară din uniune trebuie să lucreze la îmbunătăţirea calităţii strategiilor sale de dezvoltare şi a proceselor de luare a deciziilor, iar în paralel să găsească bugete pentru mai mulţi ani, direcţionate către activităţile de cercetare şi inovare, reducerea birocraţiei şi a cheltuielilor administrative pentru activitatea de inovare, îmbunătăţirea condiţiilor din instituţiile publice care se ocupă de cercetare şi inovare, inclusiv prin asigurarea unor parteneriate între acestea şi companiile industriale care să aplice invenţiile lor.