Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Denisa Udroiu

25 Iulie 2020
Vizualizari: 672
Comentează add

Este permis accesul în Finlanda doar din țările unde sunt mai puțin de opt persoane infectate la 100.000 de locuitori și unde se înregistrează o scădere a îmbolnăvirilor.

Finlanda aplică o politică sanitară strictă #Covid-19

denisa-udroiu

FInlanda. Foto: google map..

Finlanda aplică o politică strictă, pentru a păstra situația sanitară sub control, cu doar patru persoane spitalizate, niciuna în terapie intensivă.

Este permis accesul în Finlanda doar din țările unde sunt mai puțin de opt persoane infectate la 100.000 de locuitori și unde se înregistrează o scădere a îmbolnăvirilor.

Finlanda încearcă să evite o nouă închidere a activității economice și să protejeze populația, folosind cu maximă eficiență instrumentele pe care le avem cu toții la îndemână.


Reporter: La frontiera finlandeză, vameșul îmi cere să-i dovedesc că prezența mea în ţară este justificată. Şi la urcarea în avion mi s-a cerut același lucru.

Cu câteva zile înainte de a călători, am scris la Ministerul de Externe şi la vamă pentru a mă asigura că voi fi  lăsată să intru în Finlanda. Mi s-a răspuns că decizia este luată atât de vameși, cât şi de compania aeriană, în funcție de fiecare situație și că nu se eliberează dinainte autorizații de intrare în ţară.

Riscul de a nu putea urca în avion sau de a fi reurcată în avion și trimisă acasă este real, după cum au constatat suedezii care au vrut să treacă graniţa.

Până în primăvară, vasele de croazieră propuneau trasee cotidiene în capitala Suediei sau a Finlandei pentru prețuri derizorii, de chiar 100 de lei. Acum, traficul maritim între cele două capitale a fost oprit cel puțin până în septembrie.

Cauza? Restricţiile impuse de Finlanda, pentru a păstra o situație sanitară considerată stabilă de către oficialităţi, care atrag mereu atenția că ea se poate înrăutăți oricând.

La fiecare două săptămâni, finlandezii revăd lista țărilor pe care le autorizează pentru turism fără obligația carantinei. Aseară au anunțat că blochează din nou accesul din Austria, Elveţia și Slovenia, ţări unde situația sanitară se deteriorează.

Măsurile oficiale prevăd că au voie să intre în Finlanda cei care au naționalitatea sau domiciliu stabil, vin la muncă, au proprietăți sau au prevăzute tranzacţii financiare importante. La frontieră ni se înmânează măsurile sanitare de urmărit: carantină două săptămâni, folosirea autoturismului personal pentru deplasari, evitarea oricărei apropieri fizice de o altă persoană, testarea în caz de simptome și folosirea măştii.

Cu toate acestea, pe stradă nu se văd decât câteva măști, iar turiștii, puțini, câţi sunt, nu respectă nici ei carantina. Aşa e, sistemul nu e infailibil, după cum atrage atenţia Institutul Finlandez pentru Sănătate, citat de presă, într-un articol care numără cele cinci motive care pot înrăutăți situația. Primul dintre ele este nerespectarea carantinei, care este pe bază de conștiință individuală și nu supravegheată de autorități.

Un alt motiv este vacanța în afara granițelor, în zonele unde probabilitatea de a lua şi transmite virusul creşte. Acesta poate fi adus şi de către lucrătorii transfrontalieri, de cei care vin cu propriul vas de croazieră sau dintr-o ţară interzisă, prin una acceptată. Presa atrage atenţia că măsurile preventive nu mai sunt respectate nici de către unele familii care își vizitează rudele în căminele de vârstnici.

O dată ce virusul intră în aceste case de vârstnici, viața tuturor este în joc, reamintesc oficialii, care îndeamnă la vigilență. Finlanda afirmă că a învățat din criza primului val şi că e pregătită în eventualitatea unui al doilea val, în toamnă, adus de reîntoarcerea din vacanțe.

A dezvoltat producția națională de echipamente de protecție, a pus la punct o aplicaţie de identificare a cazurilor contact, a modificat legislația pentru a permite luarea măsurilor și, mai ales, a format personal medical.

Pregătirea acesteia s-a făcut la toate nivelurile, de la policlinici de cartier la spitale, pentru a asigura aceeași eficienţă. Personalul a învățat să folosească corect echipamentul de protecție și instrumentele din secțiile de terapie intensivă în cazul afectării temporare acolo, precum și aplicația de înregistrare a noilor cazuri.

De asemenea, s-a reorganizat fluxul pacienților și medicilor, pentru a fi continuate îngrijirile medicale pentru alte afecțiuni.

Astfel, Finlanda speră să evite o reînchidere masivă a economiei, care, reamintim, a afectat, ca și în alte țări, mai ales persoanele cele mai precare.

(RS)


Etichete finlandacoronavirussuediagranitacovid-19(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live