Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

14 Iunie 2015
Vizualizari: 2308
Comentează add

Un weekend de filme documentare, la Tulcea, la Festivalul Internaţional despre mediu şi oameni PELICAM.

Festival Internaţional despre mediu şi oameni Pelicam, la Tulcea

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Festivalul de film Pelicam. Foto: Daniela Coman.

Pe lângă o participare străină remarcabilă, din străinătate, desigur, acest eveniment, aflat la a 4-a ediţie este totodată un avertisment că protecţia şi respectul pentru natură au devenit mai mult decât urgente.

Pelicam își propune ca, prin filmele proiectate, să scoată în evidență probleme de mediu care ne afectează pe toți.

De aceea, proiecțiile sunt însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri împreună cu regizorii, producătorii sau protagoniștii filmelor cărora li se alătură specialiști de mediu din România, care vin cu perspectiva românească asupra provocărilor globale din punct de vedere al protejării naturii.

Filme documentare din toată lumea au sosit la Tulcea – lungmetraje și scurt metraje se întrec în cele 4 secțiuni, iar capodopere ale genului din anii trecuți sunt proiectate în afara competiției.

Foto: Teatrul Jean Bart. Sursa: Daniela Coman.

În plus, ateliere pentru tineri, dezabateri, în patru locuri din Tulcea: Teatrul Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, dar şi în aer liber, în Piața Publică. Iar duminică, la final, un concert în centrul orașului.

O peliculă din Peru a deschis, vineri seară, maratonul de filme documentare, care ţine până duminică: „Descoprindu-l pe Gaston”.

Este povestea unui bucătar din Peru, care a dus bucătăria peruviană în Statele Unite şi în Europa, devenind un adevărat erou în țara sa.

Alt film în competiția de lung metraje este Recolta neagră. În renumitul vest american, doi bărbați sunt nevoiți să-și reconsidere viața datorită: din cauza unei tehnici recente de extracție, fracturarea hidraulică, Dakota de Nord a cunoscut o perioadă de prosperitate fără precedent în ultimii zece ani, ceea ce a condus la schimbări drastice, la nivel individual și social.

Modul tradițional de viață dispare, în timp ce noii veniți ajung în această zonă binecuvântată în căutare de locuri de muncă și o viață mai bună.

Foto: Festivalul Internaţional despre mediu şi oameni PELICAM. Sursa: Daniela Coman.

Pășind sub apă este un film care vien din Canada și prezintă tradițiile străvechi și experiența colectivă ale tribului Badjao sub forma unei narațiuni magice, reunind presiunile și probleme urgente cu care aceștia se confruntă într-un hibrid de fantezie, ficțiune și realitate.

Etnicii Badjao trăiau odată ca peștii, petrecându-și majoritatea timpului sub apă, dar, odată cu apariția civilizației moderne, acest mod de viață aproape a dispărut.

Uluitoarele filmări subacvatice subliniază această pierdere și lipsa farmecului pe care îl deține uscatul.

Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală și ministru al agriculturii, face parte din juriul competiției principale a Pelicam 2015 alături de regizoarea Farida Pacha și André Abreu de Almeida, director de politici internaționale la organizația de mediu Tara Oceans.

Foto: Dacian Cioloș. Sursa: Daniela Coman.

Competiția Black Sea Docs va fi jurizată de Peter O’Brien, membru în Consiliul de Administrației a Festivalului de Film de Mediu de la Washington, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean.

Alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan, jurnalista Andra Matzal și regizorul Tom Wilson vor juriza filmele de scurt metraje, iar Tică Darie, activist de mediu de la Roșia Montană, va coordona juriul format din elevi din Tulcea care va decide filmul câștigător din secțiunea Fresh Perspectives.

Pe lângă filme și discuții pe teme de mediu, Pelicam a pregătit și alte activități pentru publicul tulcean și pentru participanții veniți la festival.

Expoziția “Lumea secretă a planctonului” este amplasată, pe timpul festivalului, în grădina Casei Avramide.

Participanții la atelierul de jurnalism radio organizat de Pelicam și Organizația Internațională a Francofoniei își prezintă în ultima zi de festival rezultatele documentării de o săptămână în Delta Dunării.

Festivalului seîncheie cu un concert Robin and the Backstabbers în Piața Civică din Tulcea.


Etichete Stiri Sud-EstTulceafestival de filmFestivalul Internaţional despre mediu şi oameni PELICAMTeatrul Jean BartMuzeul de ArtăCasa AvramideOrganizația Internațională a FrancofonieiDelta Dunarii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live