Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

26 Mai 2022
Vizualizari: 256
Comentează add

Federaţia Rusă duce un război hibrid în Republica Moldova

mario-balint

  Foto: Arhivă.

De 30 de ani, Rusia duce un război hibrid în Republica Moldova prin acapararea principalelor bănci şi a instituţiilor sistemului naţional de securitate.

Războiul împotriva Republicii Moldova se poartă fără încetare, de 30 de ani. Este, însă un alt tip de război decât cel purtat în Ucraina. Este un război hibrid în faţa căruia statul moldovean este extrem de vulnerabil, este de părere analistul de securitate, doctor Igor Munteanu, cercetător în cadrul "Sinergetic Grup" din Chişinău.

"Este război hibrid, în care, de exemplu, controlul asupra instituţiilor bancare este o prioritate a modelului de îngenunchiere a statului. Rusia a reuşit să obţină controlul deplin asupra trei bănci sistemice prin coruperea elitelor, prin controlarea instituţiilor care ar fi trebuit să asigure securitatea naţională. Războiul contra Republicii Moldova nu s-a stopat nici pentru o singură zi, iar incapacitatea Republicii Moldova de a se apăra a creat vulnerabilităţile la care face trimitere Maia Sandu, atunci când spune că statul este foarte fragil, dar nu este de ajuns să constaţi un diagnostic. Trebuie, în calitate de medic al naţiunii, să ai capacitatea de a înţelege care sunt medicamente, şi asta, din păcate lipseşte. Există o absenţă totală a gândirii strategice pe dimensiunea de apărare şi securitate", consideră Igor Munteanu.

În absenţa unei strategii de securitate coerentă pentru Republica Moldova, celelalte strategii de dezvoltare elaborate de specialişti guvernamentali nu contează, mai spune fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite.


Etichete Republica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live