Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

6 Iulie 2018
Vizualizari: 919
Comentează add

Ministerul Afacerilor Externe și Comisia Europeană au organizat la data de 6 iulie 2018 atelierul național privind Facilitatea pentru Creșterea Albastră la Marea Neagră.

Facilitatea pentru creşterea albastră la Marea Neagră

radu-dobritoiu

Ministerul Afacerilor Externe și Comisia Europeană au organizat astăzi atelierul național privind Facilitatea pentru Creșterea Albastră la Marea Neagră. În deschiderea evenimentului, Melania-Gabriela Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene, a evidențiat importanța strategică a regiunii Mării Negre pe agenda de politică externă a României, angajamentul constant al României în favoarea cooperării regionale, precum şi rolul important al Uniunii Europene în consolidarea cooperării în acest domeniu în zona Mării Negre.

 Secretarul de stat a prezentat conceptul economiei albastre aşa cum este implementat la nivelul UE, precum şi legăturile dintre acest concept şi diferitele iniţiative ale UE, în primul rând Politica Maritimă Integrată, precum şi Facilitatea pentru Creșterea Albastră la Marea Neagră. A evidenţiat potenţialul economic şi oportunităţile de dezvoltare socială pe care implementarea unei economii albastre în România le poate antrena pe viitor, plecând de la o mai strânsă coordonare şi cooperare inter-instituţională şi un dialog susţinut cu toate entităţile implicate în proiecte, programe şi activităţi legate de Marea Neagră în România, se precizează în comunicatul de presă primit de la MAE.

 În încheierea intervenției sale, secretarul de stat a exprimat apreciere pentru participarea diversificată a instituţiilor şi organizaţiilor româneşti la acest atelier naţional, care denotă interesul solid pentru dezvoltarea unei economii albastre. Oficialul român a reafirmat deschiderea Ministerului Afacerilor Externe pentru a facilita acest proces de coordonare şi cooperare în plan intern mai ales, prin preluarea rezultatelor în plan european şi regional și pentru urmărirea consecventă, pe dimensiuni sectoriale diferite, a obiectivelor naţionale ale României.  

 Atelierul naţional privind Facilitatea pentru Creşterea Albastră la Marea Neagră a fost organizat de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Comisia Europeană şi cu echipa de experţi a acesteia, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, al Ministerului Transporturilor şi al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

 La atelier au fost prezenți aproximativ 80 de participanţi, între care oficiali şi experţi din numeroase instituţii centrale şi de la nivelul autorităţilor locale din zonele conectate litoralului Mării Negre, alături de reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare, al mediului de afaceri, organizaţii non-guvernamentale, asociaţii profesionale.

 Informaţii suplimentare:

 Atelierul național privind Facilitatea pentru Creșterea Albastră la Marea Neagră este organizat ca parte a demersurilor României în plan intern pentru convenirea, la nivel regional și cu sprijinul Uniunii Europene (în mod special prin Direcția Generală Afaceri Maritime și Pescuit), a unei Agende maritime comune la Marea Neagră în anul 2019. Obiectivul convenirii unei astfel de agende a fost asumat de înalți oficiali ai Bulgariei, Georgiei, Republicii Moldova, României, Rusiei, Ucrainei și Turciei, în prezența comisarului european pentru afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, prin Declaraţia de la Burgas, la 31 mai 2018.

 România sprijină aceste demersuri care vor consolida cooperarea regională şi vor crea condiţii favorabile obţinerii de rezultate concrete la nivelul cetăţenilor, ca urmare a implementării unei economii albastre. Aceste procese au în vedere şi rezultatele deja obţinute prin implicarea UE în cooperarea maritimă la Marea Mediterană și la Marea Baltică.


Etichete dezvoltare Marea Neagracomunicat de presa MAEconcept economie albastra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live