Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

14 Septembrie 2017
Vizualizari: 2108
Comentează add

Zapad 2017 este considerat cel mai mare exerciţiu militar desfăşuat de Rusia după destrămarea URSS. Deşi Moscova a anunţat 13.000 de militari efectivele pot ajunge la 100.000.

Exercitiul militar Zapad 2017 este urmarit cu atenţie de NATO

radu-dobritoiu

 Ultimul exerciţiu militar de mare amploare desfăşurat de Rusia - Zapad 2013 - va fi depăşit ca anvergură de aplicaţia care începe astăzi. Deşi Kremlinul a anunţat că la manevrele de exerciţiu vor participa 13.000 de militari se anticipează că efectivele implicate vor fi de aproximativ 100.000 de soldaţi. La exerciţii, alături de trupele Rusiei vor participa şi unităţi din Belarus.

NATO va trimite trei experţi pentru a participa la "ziua distinşilor vizitatori" care va fi punctul culminant al exerciţiului militar programat să se încheie pe 20 septembrie.  Alianţa a anunţat însă că va urmări desfăşurarea exerciţiului militar cu ajutorul sateliţilor, dronelor de cercetare, navelor de recunoaştere.

Zapad 2017 începe oficial astăzi în Belarus, Marea Baltică, Rusia Occidentală şi în enclava Kalilingrad. Manevrele militare vor implica şi sisteme de rachete nucleare, potrivit Reuters.

Referindu-se la acest exerciţiu, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg  a declarat săptămâna trecută că "Alianţa va rămâne calmă dar va fi vigilentă". O serie de oficiali occidentali, inclusiv comandantul forţelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, sunt îngrijoraţi că aceste exerciţii militare pot fi utilizate ca un "cal troian" pentru a lansa incursiuni în Polonia şi în regiunile populate de vorbitori de limba rusă din Ţările Baltice. Kremlinul a respins însă aceste presupuneri.

Ca măsură de precauţie, SUA au desfăşurat 600 de trupe aeropurtate în Ţarile Baltice pe perioada exerciţiului şi au preluat protejarea spaţiului aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei.

Într-o teleconferință desfăşurată săptămâna trecută la care a participat şi Radio România Actualităţi, comandantul Forţelor Aeriene ale SUA din Europa şi Africa,  generalul Tod Wolters a spus că NATO este pregătită pentru orice situaţie sau orice accident în timpul desfăşurării aplicaţiei militare ruseşti.

Exerciţiile Zapad sunt desfăşurate de Rusia la interval de patru ani şi reprezintă cele mai importante aplicaţii militare ale Moscovei. Pentru a doua oară, în acest an va participa cu efective importante şi Belarus. Rusia a început să desfăşoare exerciţiul Zapad din 1999.


Etichete Exercitiul Zapad 2017Aplicaţie militară Rusia-BelarusEfective Zapad-2017NATO Zapad 2017

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live