Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

13 Octombrie 2020
Vizualizari: 815
Comentează add

Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a anunțat, în exclusivitate la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, că sesiunea de finanțare pentru 2021 va fi deschisă pe 1 decembrie.

EXCLUSIV Burdușa: În decembrie, deschidem sesiunea de finanțare pentru 2021 EXCLUSIV Burdușa: În decembrie, deschidem sesiunea de finanțare pentru 2021 - Conține video

luminita-voinea

Aproape 10 milioane de români trăiesc peste granițe, iar dintre aceștia mai mult de jumătate - 5,6 milioane -  sunt în diaspora.

Majoritatea încearcă să-și păstreze vie apartanența, identitatea națională și lingivistică.

În România, instituția care se ocupă de problematica românilor din afara granițelor este Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Acesta are mai multe direcții de acțiune, printre care acordarea de finanțare asociațiilor românești, dialogul cu mediul asociativ, dar și implementarea unor programe pentru păstrarea și promovarea identității lingvistice, culturale și spirituale.

“În primul rând, noi acordăm finanțări asociațiilor românești  și  clerului românesc,  care propun proiecte pentru românii de peste hotare. A doua direcție:  desfășurăm proiecte și strategii proprii,  campanii de informare, cum ar fi  ‘Singur acasă!, Siguranță în lume!’ sau ‘Fii responsabil!’,  dar și acordarea unor burse pentru învățământul în limba română. Unul dintre obiectivele asumate este implementarea programelor în vederea păstrării, afirmării și promovării identității lingivistice, culturale și spirituale a românilor de pretutindeni”, a afirmat secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burdușa,  la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Noua sesiune de finanțare, deschisă în avans, de Ziua Națională a României

Sesiunea de finanțare din 2021, destinată asociațiilor de români din afara granițelor, va fi deschisă în premieră, încă de anul acesta, chiar de Ziua Națională a României, a anunțat secretarul de stat Ovidiu Burdușa, în exclusivitate la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Astfel, se va câștiga timp pentru finanțare și derularea proiectelor la care vor aplica asociațiile de români. 

“În luna noiembrie, vom pune în dezbatere publică Ghidul de finanțare al beneficiarului pentru anul 2021. Aștept sugestiile din partea diasporei. Anunț în premieră că, de De Ziua Națională a României, 1 decembrie, vrem să dăm startul  la noua sesiune de finanțare pentru 2021, astfel că  vom încheia prima sesiune în jurul datei de 10 ianuarie. Nu mai pierdem două - trei luni la începutul anului viitor”.

De altfel, în noul Ghid de finanțare, Departamentul își propune să promoveze imaginea României și a modului în care sunt percepuți românii  în statele lor de reședință.

Educația, o prioritate

Anul acesta, Departamentul s-a concentrat pe finanțarea mediului asociativ românesc din străinătate , în special pe proiecte privind educația.

“În prima sesiune,  60 la sută din finanțări s-au dus pe educație, care este un domeniu prioritar. 48 de proiecte din cele 81 au fost pe educație și peste 20  pe mass-media. Avem mai multe domenii pe care trebuie să le acoperim: educația, mass-media, cultură, spiritualitate și tradiții, societate civilă. În total, în acest an, chiar dacă a fost unul greu încercat, în prima și a doua sesiune am reușit să avem 440 de proiecte – 261 în prima sesiune și 179 în a doua sesiune. În a doua sesiune, am reușit să finanțăm 49 de proiecte“, a anunțat Burdușa.

Demnitarul a subliniat că un pilon nou introdus în Ghidul de finanțare este cel referitor la reintegrarea românilor care se întorc în țară.

“Pilonul reintegrare este important. Prin el, dorim să finanțăm proiecte care urmăresc facilitarea inserției și reinserției sociale și pe piața muncii a cetățenilor români  cu domiciliul în străinătate. Vrem ca în momentul în care se vor întoarce acasă, să avem o facilitare a inserției în mediul școlar a copiilor sau a celor care revin în țară. La prima sesiune, am avut trei proiecte care au câștigat finanțare pe aceast capitol, din cele 81“.

Burse pentru elevii din comunitățile istorice

În comunitățile istorice din jurul granițelor României, acolo unde procesul de asimilare a românilor este unul îngrijorător, este nevoie de  finanțarea învățământului în limba română.

Ucraina este un caz special, pentru că acolo drepturile etnicilor români la învățământ în limba maternă vor fi restrânse prin noua lege a educației.

Pentru a contracara aceste pericole, anul acesta, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a crescut numărul burselor oferite elevilor etnici români, asfel că, acum, 5.500 de elevi beneficiază de burse de la statul român.

“Anul acesta, am acordat un număr semnificativ de burse pentru elevii etnici români din Ucraina, care vor beneficia de burse de studiu în valoare de 1.000 de lei anual. Am crescut numărul de burse de la 3.500 la  5.500 de burse, însemnând aproape șase milioane de lei“, a punctat Ovidiu Burdușa.

Oficialul anunță extinderea, de la anul, a programului de burse și pentru elevii din alte comunități istorice, cum ar fi Serbia și Bulgaria.

Chiar și așa,  în  comunitățile din jurul granitelor este  nevoie de cât  mai multe proiecte în domeniul educației pentru că limba română  rămâne un element identitar vital pentru etnicii din țările vecine.

”Noi am finanțat proiecte demarate de asociațiile românești pentru cursuri de limba și literatura română în Kladovo și  Korcea  - Serbia,  sau renovarea unui liceu românesc în  Slatina – Ucraina, dar și  editarea unui abecedar în dialectul aromân în Albania”, a anunțat Burdușa.

Promovarea imaginii României în lume

Secretarul de stat Ovidiu Burdușa își propune ca prioritate pentru anul viitor, promovarea unei imagini mai bune a României în lume.

El a anunțat că a propus deja în noua organigramă, posibilitatea deplasării angajaților  Ministerului Turismului în diaspora, pentru a promova în mod profesionist România.

”Să promovăm o imagine mai bună a României în lume. Am lucrat 17 ani în Italia și am reușit să promovez imaginea României  acolo. Aș dori să avem în noua organigramă,  pe care am propus-o  către Secretariatul General al Guvernului, un angajat de la Ministerului Turismului,  pentru a promova profesionist  România”.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 11/12 octombrie 2020

 


Etichete diasporafinanțareasociații de românicomunitățiRomâniaimaginea RomânieiburseUcrainaeducațielimba românăromânii de pretutindeni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live