Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Mai 2018
Vizualizari: 830
Comentează add

Un intens proces diplomatic este în desfăşurare pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul.

Europa "rămâne ferm angajată în acordul nuclear cu Iranul"

radiojurnal

  Angela Merkel. Foto: Arhivă.

Un intens proces diplomatic este în desfăşurare pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul, după ce preşedintele american, Donald Trump, a decis să retragă Statele Unite din acest acord, pe care Teheranul l-a încheiat cu marile puteri.

Ministrul iranian de externe pleacă, azi, în turneu la Beijing, Moscova şi Bruxelles.

Cancelarul german, Angela Merkel, a discutat cu preşedintele rus Putin, iar premierul britanic Theresa May l-a sunat pe preşedintele Trump pentru a-i spune că Europa rămâne ferm angajată în acest acord.

Potrivit BBC, sancţiunile americane care ar urma să fie reinstituite după denunţarea înţelegerii, ar păgubi cu miliarde de dolari companiile europene care fac acum afaceri cu Iranul.

Airbus, Renault şi Peugeot au contracte importante, în condiţiile în care exporturile franceze, dar şi cele germane în Iran au crescut simţitor după încheierea acordului nuclear.

Potrivit corespondentului Radio România la Bonn, ambasadorul american a stârnit critici vehemente, după ce le-a cerut companiilor germane să renunţe la afacerile din Iran.

Corespondenţă din Bonn - Reporter: Vlad Drăghicescu - Preşedintele Partidului Social Democrat German, Andrea Nahles, a declarat că, deşi scopul ei nu este să ofere lecţii de diplomaţie, pare că ambasadorul american ar avea nevoie de ele.

La rândul său, Wolfgang Ischinger, directorul Coferinţei de Securitate de la München şi fost ambasador al Germaniei la Washington, i-a solicitat lui Richard Grenell să nu spună ţării-gazdă ce are de făcut.

Diplomatul american s-a apărat, spunând că are un stil diferit şi că vrea să fie sincer.

"A fi diplomat pentru mine înseamnă să vorbesc fără echivoc mai ales cu prietenii. Bineînţeles că fiecare ţară este suverană şi poate decide singură asupra sancţiunilor" - a arătat ambasadorul american, subliniind că mesajul său iniţial nu s-a dorit a fi un ordin sau o recomandare pentru Germania.


Etichete acordul nuclear cu iranul,germaniadonald trumpsuairanteheransanctiuni americanerusiamarea britaniefranta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live