Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

29 Iulie 2021
Vizualizari: 467
Comentează add

România, unde se estimează că trăiesc 6.000 de urși bruni (cea mai mare populație din UE), a lansat un proiect pentru determinarea numărului real de urși.

EURACTIV: UE finanțează recensământul urșilor din România

sergiu-stet

 Urs.          Foto: Arhivă.

România, unde se estimează că trăiesc 6.000 de urși bruni (cea mai mare populație din UE), a lansat un proiect pentru determinarea numărului real de urși, folosindu-se de fondurile UE de coeziune, scrie Euractiv.
 
Ministerul Mediului și câteva instituții de gestionare a fondului forestier vor primi 11 milioane de euro pentru protejarea ursului brun.
 
„Fondurile provin de la Programul Operațional pentru Infrastructură Mare, iar recensământul va fi efectuat cu mijloace digitale”, a declarat ministrul proiectelor UE, Cristian Ghinea.
 
Numărul atacurilor asupra animalelor domestice și oamenilor s-a înmulțit în ultimii ani, după interzicerea vânătorii de urși în 2016. Urșii pot fi văzuți acum frecvent pe străzile multor localități, iar în ultimele zile au fost amendați mai mulți indivizi care ofereau hrană urșilor sălbatici în locuri foarte apreciate de turiști.
 
În urma înmulțirii atacurilor guvernul a adoptat recent un decret care le conferă autorităților locale puterea de a decide împușcarea urșilor periculoși. Înainte de decretul de săptămâna trecută numai Ministerul Mediului putea emite permis pentru vânarea urșilor periculoși.
 
Conform noii norme, autoritățile încă mai trebuie să încerce să alunge ori să tranchilizeze ursul înainte de a-l împușca.
Organizațiile ecologiste afirmă că guvernul nu a făcut mare lucru pentru a-i proteja pe oameni și animalele lor de atacurile urșilor din zonele populate, dar și că estimarea numărului de urși ar putea fi greșită.
 
 
     Articol de Bogdan Neagu 
 
 
   Traducere: Andrei Suba/RADOR.

Etichete URSSĂLBATICUEFONDURIrecensământ

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live