Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 02 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

23 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1345
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu spune că deşi negocierile nu s-au încheiat favorabil, România şi-a atins o parte din obiectivele cu care a venit la summit.

Eşec la negocierea bugetului UE, "dar s-au făcut progrese"

razvan-stancu

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Reuters.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bruxelles, că ultima propunere avansată de preşedintele Consiliului European, privind bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani va rămâne document de bază pentru negocierile viitoare, punctând că ceea ce s-a hotărât nu se va mai modifica, informează redactorul RRA Sorin Moţatu.

La încheierea summitului Consiliului European, şeful statului a afirmat că, deşi la reuniune nu s-a ajuns la un acord, în mod categoric s-au făcut progrese.

Traian Băsescu a susţinut că în proiectul de buget, prezentat de preşedintele Consiliului European, nu mai există cuplarea alocărilor de rata de absorbţie şi că în document a fost prins şi TVA-ul eligibil.

Preşedintele a mai declarat că în negocierile de la Bruxelles s-a reuşit readucerea cofinanţării proiectelor la 85% de la 75% şi că s-a acceptat ca prefinanţarea să fie 4%.

Preşedintele a explicat că pentru exerciţiul bugetar 2014 - 2020 agricultorii români vor avea la plăţi directe o creştere graduală de cel puţin cinci miliarde de euro.

"Ultima propunere avansată de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, privind bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020 rămâne document de bază pentru negocierile viitoare, punctând că ceea ce s-a hotărât nu se va mai modifica", a afirmat şeful statului.

Traian Băsescu a mai declarat că la reuniunea Consiliului European s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte reducerea bugetului UE cu 100 de miliarde de euro faţă de propunerea Comisiei Europene.

"Solicitările de reducere a bugetului venite din partea statelor net contributoare variau între 50 de miliarde până la 200 de miliarde. Reducerea va fi de 100 de miliarde faţă de propunerea Comisiei", a spus preşedintele.

Un posibil acord pe tema bugetului, la începutul anului 2013

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat la finalul negocierilor că este pentru prima oara in istoria Uniunii Europene când se discută de taieri reale.

Acesta a adăugat că "trebuie să ne asigurăm că bugetul viitor va continua reformele din Uniunea Europeană".

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a apreciat vineri că va fi posibil să se ajungă la un acord pe tema bugetului UE la începutul anului 2013, încercând să minimizeze consecinţele eşecului summitului organizat joi şi vineri la Bruxelles, informează AFP.
   
"Este posibil un acord la începutul anului 2013", a spus Herman Van Rompuy într-o conferinţă de presă, vorbind despre un "nivel suficient de convergenţă" între liderii celor 27 de state membre UE.

Summitul Consiliului European dedicat bugetului multianual al Uniunii Europene s-a încheiat vineri după-amiază, fără a se ajunge la un acord.


Etichete Preşedinte Consiliului EuropeanHerman Van RompuyBugetnegocieriUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live