Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eric Clapton-Steve Winwood şi Journey

Live from Madison Square Garden, Eric Clapton-Steve Winwood şi Journey: Greatest Hits Live 1998!

Eric Clapton-Steve Winwood şi Journey
Journey în 2002. Foto: Wikipedia.org.

Articol de Johann Pohrib, 15 Septembrie 2015, 21:26

Invitatii nostri din aceasta seara sunt prieteni foarte buni de multi ani. La un moment dat chiar au facut parte din aceeasi formatie. Evenimentul pe care il veti asculta este o reunire care, in muzica, se intampla o data in viata.

Eric Clapton si Steve Winwood, caci despre ei este vorba, au cantat impreuna in 1969 in formatia Blind Faith, fiind printre primii care au incercat, in muzica, o fuziune intre rock si blues. In ciuda aprecierii de care s-a bucurat din partea publicului, grupul a avut o viata scurta, au scos doar un singur album si au avut un mic turneu in 1969, care a debutat pe 12 iulie la Madison Square Garden si s-a incheiat pe 24 august in Hawaii.

Dupa experienta Blind Faith, Winwood si Clapton au ramas prieteni dar din 1969 au cantat impreuna de foarte putine ori, in special la evenimente caritabile. Se intorc in 2008 in locul de unde plecau impreuna in turneu in urma cu aproape 40 de ani.

Doamnelor, domnisoarelor, domnilor, Radio Romania Actualitati va prezinta in aceasta seara primul concert complet Winwood-Clapton in aproape 40 de ani, sa inceapa: Live from Madison Square Garden, Eric Clapton si Steve Winwood.

JOURNEY

In 1973, fostul manager Santana, Herbie Herbert, recruteaza doi membri ai formatiei Santana – Gregg Rolie si Neal Schon – si pe fostul basist de la Steve Miller Band, Ross Valory, pentru a forma “Golden Gate Rhythm Section”. La sugestia roadie-ului John Villaneuva, apare numele de Journey, titulatura ce avea sa faca istorie chiar din iarna aceluiasi an, odata cu primul concert al trupei.

Dupa cateva schimbari de componenta, dar, mai ales, de stil, in 1977 Journey fac trecerea de la jazz-fusion-ul de nisa catre o muzica mai accesibila si mai populara, in genul celor de la Boston si Foreigner.

Succesul muzical urias al anilor ’81-’83 era, totusi, intampinat cu scepticism de catre criticii muzicali. In pofida transformarilor de stil sau de componenta si a receptiei critice contradictorii, discurile Escape si Frontiers se vindeau in multe milioane de exemplare, hiturile Journey intrau direct pe primele locuri in topul Billboard, trupa concerta numai pe stadioane in fata a cate 80.000 de fani, muzica lor aparea in filme si in jocuri video; pe scurt, Journey devenea una dintre cele mai bine vandute trupe de turneu si de album din America.

Incepand cu anul 1998, formatia trece din nou printr-o serie de schimbari de componenta majore: Steve Perry, care descopera ca are o boala degenerativa a oaselor ce il impiedica sa mai concerteze, este inlocuit cu Steve Augeri, la care se renunta in 2006 in favoarea lui Jeff Scott Soto.

Soto ii tinuse locul lui Augeri si cat timp acesta din urma avusese probleme grave cu coardele vocale, insa nici nou venitul Jeff Scott Soto nu ramane prea multa vreme, intrucat in decembrie 2007 soseste pe postul de vocal filipinezul Arnel Pineda, gasit de Neal Schon pe YouTube.

Povestea uluitoare a tanarului talentat care locuise si pe strazi in perioadele de saracie lucie si care este ales, in urma postarii pe YouTube, vocal al uneia dintre cele mai iubite si mai bogate formatii americane, va fi transformata intr-un film-documentar: “Don't Stop Believing: Every Man's Journey”

De-a lungul celor aproape 40 de ani de activitate, muzica celor de la Journey a servit drept soundtrack sau a facut parte din numeroase filme, printre care si serialele de animatie South Park si Family Guy.

In 2005, Journey a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, insa nici pana azi nu a fost inclusa in Rock and Roll Hall of Fame si nici nu a primit vreodata un premiu Grammy.

La categoria superlative: “Don’t stop believin’” este cea mai downloadata piesa din istoria muzicala.

In aceasta noapte la mari concerte de pe scenele lumii la RRA ascultam Journey: Greatest Hits Live 1998!

Zucchero și Creedence Clearwater Revival
Mari Concerte pe scenele lumii 27 Iulie 2016, 15:17

Zucchero și Creedence Clearwater Revival

Il ascultam in aceasta nopate la mari concerte de pe scenele lumii, la RRA, in 2 ore de maiestrie muzicala - Zucchero - Live...

Zucchero și Creedence Clearwater Revival
Kelly Family și Eros Ramazzotti
Mari Concerte pe scenele lumii 28 Iunie 2016, 14:13

Kelly Family și Eros Ramazzotti

Îi puteți asculta pe 28 iunie pe Kelly Family și Eros Ramazzotti cu Live, live, live 1998 și Eros Live World Tour 2009.

Kelly Family și Eros Ramazzotti
Barbra Streisand și Peter Gabriel
Mari Concerte pe scenele lumii 03 Mai 2016, 15:48

Barbra Streisand și Peter Gabriel

Ediția din 4 mai.

Barbra Streisand și Peter Gabriel
Christopher Anton Rea și Alanis Morissette la "Mari Concerte"
Mari Concerte pe scenele lumii 25 Aprilie 2016, 15:33

Christopher Anton Rea și Alanis Morissette la "Mari Concerte"

Îi puteți asculta pe Christopher Anton Rea și Alanis Morissette pe 28 aprilie.

Christopher Anton Rea și Alanis Morissette la "Mari Concerte"
Cher și Eric Clapton
Mari Concerte pe scenele lumii 01 Martie 2016, 19:38

Cher și Eric Clapton

La maric concerte la RRA ascultam Cher – Las Vegas Nights 2013 și Eric Clapton - forever man.

Cher și Eric Clapton
Live, live live - The Kelly Family
Mari Concerte pe scenele lumii 15 Februarie 2016, 20:18

Live, live live - The Kelly Family

Kelly Family astazi la mari concerte de pe scenele lumii la RRA: Live, live, live 1998!

Live, live live - The Kelly Family
Mari concerte: Zucchero
Mari Concerte pe scenele lumii 09 Noiembrie 2015, 15:12

Mari concerte: Zucchero

La RRA, 2 ore de maiestrie muzicala - Zucchero - Live In Italy 2008,

Mari concerte: Zucchero
Cher și Peter Gabriel
Mari Concerte pe scenele lumii 27 Octombrie 2015, 15:00

Cher și Peter Gabriel

La mari concerte de pe scenele lumii la RRA ascultam Cher - Live The Farewell Tour 2003 și Peter Gabriel - Secret World Live...

Cher și Peter Gabriel