Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Marţi, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

21 Februarie 2019
Vizualizari: 814
Comentează add

Autorităţile Republicii Moldova sunt acuzate că vor să împiedice participarea la vot a cetăţenilor aflaţi în diasporă.

Duminică, alegeri parlamentare în R. Moldova

corneliu-rusnac-radio-chisinau

Foto. radiochisinau.md.

Autorităţile Republicii Moldova sunt acuzate că vor să împiedice participarea la vot a cetăţenilor aflaţi în diasporă, la alegerile parlamentare care vor avea loc duminică. Guvernul a deschis un număr-record de secţii de votare în afara ţării, însă multe dintre partide, dar şi societatea civilă, afirmă că sunt prea puţine faţă de numărul de cetăţeni moldoveni aflaţi în străinatate şi că multe secţii vor fi deschise în localităţi în care nu există comunităţi mari de cetăţeni moldoveni.


Reporter: Corneliu Rusnac - La alegerile de duminică, în afara hotarelor Republicii Moldova, vor fi deschise 123 de secţii de votare, în comparaţie cu 100 - la scrutinul prezidenţial din 2016.

Autorităţile de la Chişinău susţin că, în acest fel, mai mulţi cetăţeni moldoveni vor putea vota, în timp ce opoziţia şi societatea civilă afirmă că acest număr de secţii este prea mic pentru cei peste 800.000 de moldoveni care se află în străinătate. În plus, spune opoziţia, ele vor funcţiona în localităţi în care numărul cetăţenilor moldoveni este redus.

Atât Blocul Electoral ACUM al opoziţiei proeuropene, cât şi Partidul Socialiştilor Pro-Rus au contestat deciziile privind numărul de secţii de votare în străinătate, dar justiţia a respins aceste contestaţii. Cetăţenii din diaspora vor fi reprezentaţi de trei deputaţi din cei 51 aleşi în circumscripţii uninominale.

Şi acest lucru este denunţat de opoziţie şi societatea civilă, având în vedere că aproape un sfert din numărul total de alegători moldoveni se află în afara hotarelor ţării.

Cele mai multe secţii vor fi deschise în circumscripţia care cuprinde Europa de Vest - 83, dintre care 12, în România, inclusiv 2 la Bucureşti.

La alegerile prezidenţiale din 2016, au votat peste 138.000 de alegători din diaspora, adică aproximativ 10% din numărul total al celor care au participat la votare


Etichete alegeri parlamentarerepublica moldovavotguvernchisinaudiaspora

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live