Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

14 Ianuarie 2020
Vizualizari: 624
Comentează add

Drepturile cetăţenilor UE în Marea Britanie după Brexit, dezbătute în PE

carmen-gavrila

  Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu

2,5 milioane de cetăţeni europeni din Marea Britanie au depus cereri pentru noul statut de rezidenţă şi cei mai mulţi dintre ei au primit deja dovada că au dreptul să trăiască în Regatul Unit, a anunţat astăzi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului de la Strasbourg.
 
Eurodeputaţii au dezbătut astăzi situaţia drepturilor cetăţenilor europeni în Marea Britanie după Brexit şi urmează să emită o avertizare asupra căreia se va vota mâine.
 
Corespondenţă din Strasbourg - Reporter: Carmen Gavrilă - Europarlamentarii şi-au exprimat, printr-un proiect de rezoluție, îngrijorarea față de modul în care guvernele Regatului Unit și ale Uniunii Europene vor gestiona drepturile cetățenilor după Brexit. Proiectul de rezoluție arată că acordul de retragere conține dispoziții echitabile și echilibrate pentru a proteja drepturile cetățenilor în timpul și după perioada de tranziție, dar deputații au subliniat că o punere în aplicare completă a dispozițiilor acordului este esențială pentru a proteja persoanele afectate, familiile lor și drepturile lor sociale pe termen lung.
 
Europarlamentarii din toate familiile politice au atras atenția că sunt probleme legate, în special de noul sistem de înregistrare a cetățenilor europeni în vederea obținerii a noului statut de ședere în Regatul Unit. Prezentă la dezbatere, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că acordul de retragere oferă garantarea drepturilor cetățenilor europeni, dar aplicarea lui  trebuie atent monitorizată, mai ales că au fost cazuri în care unor europeni li s-au cerut dovezi suplimentare, deși trăiesc în Marea Britanie de 40 de ani.
 
Ursula von der Leyen: Acordul de retragere oferă garanții cuprinzătoare pentru acești cetățeni. Le oferă protecția și siguranța de care au nevoie și le permite să stea acolo unde trăiesc azi, în aceleași condiții pentru oricâtă vreme doresc și fără discriminări pe bază de naționalitate.
 
Reporter: Pentru a intra în vigoare orice acord de retragere între Uniunea Europeană și Regatul Unit trebuie aprobat de către Parlamentul European printr-o majoritate simplă a voturilor exprimate, asta după ce procesul de ratificare este încheiat în Marea Britanie.

Etichete cetăţenii europeni din Marea BritanieBrexitParlamentul European

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live