Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

13 Decembrie 2011
Vizualizari: 2713
Comentează add

Deşi cererea de recunoaştere de către ONU a unui stat palestinian a fost respinsă, UNESCO l-a acceptat ca membru în vederea unei strânse colaborări în domeniile educaţiei, ştiinţei şi culturii.

Drapelul palestinian, arborat pentru prima oară la UNESCO Drapelul palestinian, arborat pentru prima oară la UNESCO - Conține video

roxana-vasile-paris

Drapelul palestinian, arborat la UNESCO. Foto: Reuters.

Drapelul palestinian este ridicat pentru prima dată, marţi, la sediul unei instituţii a ONU.

Deşi cererea de recunoaştere de către ONU a unui stat palestinian a fost respinsă în toamna acestui an, UNESCO l-a acceptat ca membru în vederea unei strânse colaborări în domeniile educaţiei, ştiinţei şi culturii.

Aderarea este puternic contestată de o parte din ţările membre, în principal de Israel şi SUA.

Ceremonia a fost prezidată de directoarea generală a UNESCO, doamna Irina Bokova, şi de însuşi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

La sfârşitul lunii octombrie, conferinţa generală a UNESCO a admis Palestina drept al 195-lea stat membru cu drepturi depline al organizaţiei.

Pentru palestinieni, succesul a fost considerat unul diplomatic simbolic, ei văzând în acest vot un prim pas în demersul lor de a fi recunoscuţi ca stat.

Palestina nu poate fi finanţată de ONU în lipsa unui acord de pace cu Israelului

Pentru israelieni însă, primirea palestinienilor în UNESCO a provocat furie, israelienii declarând că aderarea palestinienilor la UNESCO îndepărtează orice acord de pace.

Totodată, decizia primirii palestinienilor ca membri deplini în UNESCO a condus şi la stoparea finanţării din partea SUA, ceea ce privează Organizaţia pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a ONU de 22% din bugetul său anual, adică de circa 65 de milioane de dolari.

De ce? Pentru că două legi americane, datând de la începutul anilor '90, interzic finanţarea unei agenţii a ONU care ar accepta Palestina ca stat membru cu drepturi depline, în absenţa unui acord de pace cu Israelul.

Acest lucru a făcut, de altfel, ca, din raţiuni fianciare, UNESCO să-şi suspende o parte din programele prevăzute pentru sfârşitul acestui an.

Cu toate acestea, preşedintele Mahmoud Abbas continuă să facă lobby intens pentru ca palestinienii să fie recunoscuţi ca stat.

Marţi seară, el va fi primit la Palatul Elysée de preşedintele Nicolas Sarkozy, Franţa numărându-se printre ţările care au acceptat ca palestinienii să fie primiţi ca membri deplini în UNESCO.

Video: Drapelul palestinian, arborat pentru prima oară la sediul UNESCO


Etichete ONUPalestinaUNESCOMahmoud AbbasStatele UniteIsraelpace

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live