Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

4 Ianuarie 2021
Vizualizari: 430
Comentează add

Săptămâna aceasta va fi sărbătorit și Crăciunul pe stil vechi.

Două sărbatori religioase importante în această sătămână

remus-radulescu

 Foto: Arhivă.

Prima săptămână a noului an aduce, din punct de vedere religios, două sărbători importante pentru viața creștină: Botezul Domnului și Ziua Sfântului Ioan Botezătorul.  

Boboteaza, cum este numită popular prima dintre ele, amintește de începutul misiunii lui Iisus Hristos în lume, o misiune pregătită de profeții Vechiului Testament. Ultimul dintre ei a fost Ioan Botezătorul, cel care l-a și întâlnit pe Mesia. Conform evangheliilor, întâlnirea a avut loc la Iordan, unde Ioan îi boteza pe cei care se pocăiau. Ioan l-a botezat și pe Iisus și l-a recomandat ca pe Mântuitorul așteptat de poporul ales. Botezul Domnului este rememorat la 6 ianuarie în biserici, la Liturghie și la slujba specială de sfințire a apei.

Conform tradiției creștine răsăritene, după o mare sărbătoare, este prăznuit personajul uman care a avut cel mai important rol în cadrul evenimentului sărbătorit. Așa se face că la 7 ianuarie este cinstit Sfântul Prooroc Ioan, omul care l-a botezat pe Iisus în Iordan.

Tot la 7 ianuarie, creștinii de stil vechi sărbătoresc Nașterea Domnului, cu un decalaj de 13 zile față de ceilalți creștini rezultat din diferența între calendarele folosite în lumea creștină.   Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit săptămâna aceasta de creștinii din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Serbia, Ţara Sfântă și Muntele Athos.

În Biserica Ortodoxă Română, anul în care tocmai am intrat a fost declarat Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul.


Etichete BoboteazăCrăciun stil vechireligie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live