Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

21 Iunie 2020
Vizualizari: 288
Comentează add

Concedierea lui Berman a venit după ce biroul procurorului federal din Manhattan a deschis o serie de investigații asupra unor cazuri sensibile care i-au înfuriat pe D.Trump.

Donald Trump l-a demis pe "cel mai puternic procuror federal al națiunii"

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Foto: Arhivă.

Procurorul Districtului de Sud al New Yorkului, Geoffrey Berman, a fost demis ieri de președintele Donald Trump.

Parchetul din subordinea lui Berman a instrumentat dosare importante în SUA de la cazuri de terorism la infracțiuni economice și corupția guvernului.

Unele dintre aceste dosare au vizat persoane aflate în anturajul președintelui Donald Trump sau al unor apropiați ai acestuia.

Președintele Trump l-a demis ieri dimineață pe cel mai puternic procuror federal al națiunii, procurorul Districtului de Sud al New York-ului, Geffrey Berman, la cererea ministrului justiției, William Barr.

William Barr l-a acuzat pe procurorul federal Berman că a ales spectacolul public în detrimentul serviciului public, pentru că nu a fost de acord să demisioneze când i s-a cerut demisia.

Concedierea lui Berman a venit după ce biroul procurorului federal din Manhattan a deschis o serie de investigații asupra unor cazuri sensibile care i-au înfuriat pe președintele Trump și pe aliații săi.

În 2018, investigațiile procurorului Berman au condus la arestarea și condamnarea avocatului personal al lui Trump, Michael Cohen.

A urmat anul trecut inculparea unei bănci de stat din Turcia, Halkbank, pe care ministrul justiției, Barr, a încercat să o protejeze, deși a fost parte a unei scheme de evitare a sancțiunilor Statelor Unite împotriva Iranului.

Mai recent, procurorii din Manhattan au lansat o investigație asupra avocatului personal al lui Trump, Rudolf Giuliani, unul din cei mai vocali susținători ai săi.

În vreme ce Donald Trump a încercat să se distanțeze ceva mai târziu ieri de demiterea lui Berman, președintele Comisiei judiciare a Camerei Reprezentanților, congresmanul democrat Jerrold Nadler, a anunțat că va deschide imediat o investigație în legătură cu decizia administrației Trump de a-l demite pe procurorului Berman.

(RS)


Etichete suadonald trumpprocurorul Districtului de Sud al New York-uluiGeffrey Berman(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live