Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

12 Decembrie 2011
Vizualizari: 2054
Comentează add

Fost prim-ministru, politicianul de dreapta Dominique de Villepin, în vârstă de 58 de ani, şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele franceze de anul viitor.

Dominique de Villepin candidează la prezidenţialele franceze

roxana-vasile-paris

Fost prim-ministru, Dominique de Villepin. Foto: Arhivă Reuters.

Anunţul privind candidatura lui Dominique de Villepin a dejucat multe pronosticuri. Era considerat slăbit din punct de vedere politic, mai ales din cauza unor afaceri ajunse până în faţa judecătorilor, care l-au ţinut ani de zile în atenţia presei din Hexagon.

Sondajele de opinie scot, de altfel, în evidenţă decalajul uriaş dintre de Villepin şi ceilalţi pretendenţi la fotoliul prezidenţial francez, el fiind, recent, creditat doar cu 1% din intenţiile de vot ale francezilor.

Cu toate acestea, Dominique de Villepin, fondator al mişcării "Republica Solidară" a decis că va participa în cursă pentru Palatul Elysée, promiţând pentru primăvară lui 2012 surprize, foarte multe surprize.

Încercând să se plaseze deasupra partidelor politice, Dominique de Villepin pledează pentru un guvern de uniune naţională.

Dominique de Villepin a declarat că nu crede "că adevărul este numai de partea ştângii, a dreptei sau a centrului. Am încredere în capacitatea francezilor de a discerne care este interesul general şi în ce măsură, mai mult ca niciodată, uniunea naţională se impune pentru noi toţi".

Susţinătorii fostului premier cred că "vocea puternică şi liberă a lui Dominique de Villepin nu putea fi mult timp absentă din dezbaterea prezidenţială. Viziunea, experienţă şi curajul vor face din proiectul sau unul ambiţios politic în contextul crizei, just din punct de vedere social şi modern pentru refondarea naţiunii".

În trecut rival feroce al lui Nicolas Sarkozy în sânul aceleiaşi formaţiuni, Uniunea pentru o Mişcare Populară, în prezent la putere, Dominique de Villepin a fost acuzat de apropiaţii actualului preşedinte că ar fi vrut ca, în 2007, să-i stopeze acestuia, pe căi oculte, ascensiunea spre Palatul Elysée.

Achitat într-un proces care i-a fost intentat în această afacere, Dominique de Villepin este decis să-şi ia revanşa.

Uniunea pentru o Mişcare Populară, însă, ar vrea că de Villepin să renunţe la candidatură, insistând asupra riscului dispersării voturilor.

Deşi Nicolas Sarkozy nu şi-a făcut, deocamdată, cunoscută intenţia de a candida pentru al doilea mandat, partidul sau consideră că el este cea mai bună variantă posibilă.

Până acum, printre candidaturile considerate notabile la prezidenţialele din Franţa se numără cele ale socialistului Francois Hollande, cea a dnei Eva Joly, din partea ecologiştilor, a dnei Marine Le Pen, lideră a extremei-drepte, şi a lui Francois Bayrou, politician de centru, fost numărul trei în cursa prezidenţială din 2007.


Etichete Dominique de VillepinFranţaalegeriPalatul ElyséeNicolas Sarkozy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live