Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

24 Ianuarie 2022
Vizualizari: 1110
Comentează add

France 3 va difuza, în premieră, filmul documentar "Maria de România, uimitoarea regină a Carpaților".

Documentar dedicat Reginei Maria, la televiziunea France 3

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

Regina Maria. FOTO: https://peles.ro/personalitati/regina-maria/

France 3, unul dintre canalele televiziunii publice franceze, va difuza în această seară, în premieră, filmul documentar "Maria de România, uimitoarea regină a Carpaților", în cadrul celei mai apreciate emisiuni de istorie din Franța - "Secretele istoriei".

Emisiunea se difuzează de la ora 22:05, ora României, după cum relatează corespondentul RRA la Paris, Daniela Coman.

Un an și jumătate s-a lucrat la această producție. Imagini și fotografii de arhivă, mărturii ale unor membri ai Casei Regale a României și istorici, filmări în care telespectatorii francezi vor descoperi frumuseți ale patrimoniului țării noastre - Castelul Peleș și Bran, Muzeul Național Cotroceni, Mănăstirea Curtea de Argeș, care adăpostește mormintele regilor României, și, nu în ultimul rând, peisaje de vis din Carpații noștri, toate adunate de echipă în vizita făcută în România.

Realizatorul emisiunii "Secrets d'Histoire" - Secretele istoriei, Stéphane Bern, o vedetă de televiziune, dar și o personalitate foarte implicată în conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural al Franței, îmi declara în octombrie 2019, la Paris, când l-am întâlnit pe malul stâng al Senei, la ceremonia prin care promenada din apropierea Turnului Eiffel era denumită Regina Maria a României.


Stéphane Bern: Regina Maria a României este o personalitate românească pentru că este strâng legată de crearea României Mari. A fost în Primul Război Mondial, și după aceea, o adevărată figură maternă, foarte iubită de români. Ea este în același timp un personaj profund european. Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, dar și a Țarului Rusiei, este cub totul ancorată în Europa. Așa că, pentru aceia care își pun adesea întrebări despre locul României în Europa, iată și cel mai bun răspuns: Regina Maria a României.


Reporter: Informieră a soldaților români în spitalele militare în timpul Primului Război Mondial, Regina Maria este recunoscută apoi în toată Europa ca o adevărată ambasadoare a cauzei românești.

Nu numai la Paris, dar și în alte capitale europene, ea a susținut interesele românești și a obținut sprijin pentru reunificarea țării, recunoașterea României Mari și a Statului Național Unitar Român.

(RS)


Etichete ziua unirii principatelorFrance 3filmul documentar Maria de Româniauimitoarea regină a Carpaților(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live