Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

24 Februarie 2016
Vizualizari: 1039
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis a propus diasporei un parteneriat pentru transformarea României într-un stat prosper şi puternic.

Diaspora, în atenţia Preşedinţiei şi Guvernului

oana-bala

Preşedintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Palatul Cotroceni a găzduit conferinţa "Diaspora românească, vector de dezvoltare", în cadrul căreia a fost prezentate şi noi propuneri şi instrumente de încurajare a investiţiilor de bani şi know-how în România.

Klaus Iohannis, este de părere că foarte puţini români plecaţi în străinătate au planuri de întoarcere în ţară, dar a subliniat că prezenţa unei diaspore puternice peste hotare poate deveni o resursă importantă pentru dezvoltarea şi modernizarea României.

Şeful statului este convins însă că numărul românilor care-şi vor dori să revină în ţară va creşte pe măsură ce abordarea statului se va schimba în cazul lor.

"România nu-şi permite să irosească preţiosul capital uman pe care-l reprezintă concetăţenii noştri din afara graniţelor. Ştim de exemplu că banii trimişi anual acasă fac din românii de peste hotare un adevărat investitor şi generează o parte importantă din creşterea economică. Avem datoria să le oferim oportunităţi concrete pentru a-i atrage să-şi investească productiv talentul şi resursele înapoi acasă", a spus Klaus Iohannis.

Potenţialul investiţional al românilor din afara graniţelor este de zeci de miliarde de euro, diaspora fiind în prezent o forţă economică - a afirmat la rândul său premierul, Dacian Cioloş.

El a precizat că executivul vrea să realizeze mai multe proiecte pentru românii din străinătate.

"Avem în vedere demersuri pentru a crea reţele profesionale şi pentru a impulsiona abordarea de tip networking. Avem în vedere crearea unei agenţii pentru investiţii şi pentru promovare comercială. Şi aici unul din obiectivele acestei agenţii este şi de a stimula implicarea românilor din diaspora în parteneriate economice atât pentru investiţii străine în ţară, dar şi pentru a începe să stimulăm investiţii româneşti în străinătate", a spus Dacian Cioloş.

Premierul a mai spus că programul de burse pentru românii din diaspora va continua şi a adăugat că se are în vedere şi o ameliorare a serviciilor administrative consulare. 


Etichete preşedintele Klaus Iohannisprim-ministrul Dacian Cioloşconferinţa "Diaspora româneascăvector de dezvoltare"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live