Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

20 Decembrie 2017
Vizualizari: 593
Comentează add

Dezbateri tensionate la această oră în plenul Senatului asupra Legii privind organizarea judiciară.

Dezbateri în Senat asupra Legii privind organizarea judiciară

alina-stanuta

Senat. Foto: Arhivă.

Dezbateri tensionate la această oră în plenul Senatului asupra Legii privind organizarea judiciară.

Documentul se află pe agenda şedinţei de astăzi, alături de Legea referitoare la funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Ambele documente fac parte din pachetul de legi privind justiţia şi au fost deja adoptate de Camera Deputaţilor.


Reporter: Dezbaterile din plenul Senatului au debutat cu solicitarea opoziţiei de eliminare de pe ordinea de zi a celor două acte normative care privesc Legile justiţiei, reprezentanţii PNL, PMP şi USR arătând că modificările aduse nu sunt îndeajuns analizate, iar raportul a fost distribuit în această dimineaţă. După ce, prin vot, s-a respins solicitarea, de la microfonul central au început dezbaterile, timp în care mai mulţi deputaţi USR încercau să intre în sala de plen a Senatului pentru a-şi susţine amendamentele, spuneau ei. După ce accesul le-a fost interzis de către personalul care asigură ordinea, aceştia au urcat în balconul rezervat presei pentru a asista la lucrările plenului şi ulterior s-au retras la Camera Deputaţilor. Unul dintre iniţiatorii proiectului, senatorul social-democrat Şerban Nicolae, a explicat că se impunea modificarea Legii privind organizarea judiciară, care a fost iniţiată în urmă cu 13 ani, şi că trebuie clarificat modul în care se organizează instanţele judecătoreşti şi parchetele, cum funcţionează, ce competenţe au şi ce raporturi există între ele.


Şerban Nicolae: Prin Legea de organizare judiciară, clarificăm atât cât putem la această etapă tot ceea ce ţine de dispoziţiile constituţionale privind înfăptuirea justiţiei, pentru că în Constituţia României spune că justiţia se realizează de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe de judecată organizate potrivit legii. Parchetele nu fac parte din realizarea justiţiei. Contribuie la înfăptuirea justiţiei, dar justiţia se realizează prin instanţele de judecată. Aceste lucruri trebuie clarificate în Legea privind organizarea judiciară, pentru că, din păcate, ele au fost confundate.


Reporter: Din opoziţie, senatorul PNL Iulia Scântei a criticat modalitatea prin care puterea a promovat modificările aduse Legilor justiţiei, inclusiv cea care se dezbate la această oră în Senat.


Iulia Scântei: Promovând aceste legi, în aceste modalităţi nedemocratice, aţi creat premise care pun în pericol independenţa sistemului judiciar, aţi ignorat în mod voit, dar nejustificat pentru răspunderea pe care o aveţi, că independenţa sistemului judiciar nu este un privilegiu al unei categorii profesionale, ci o garanţie că drepturile şi libertăţile noastre, ca cetăţeni, deci şi ale dumneavoastră, sunt apărate, iar încălcarea acestei independenţe şi punerea justiţiei sub un control politic direct sau indirect reprezintă un pericol pentru democraţie, pentru existenţa statului de drept, dar şi pentru existenţa şi funcţionarea celorlalte puteri ale statului, deci inclusiv şi a Parlamentului.


Reporter: Cea mai controversată modificare adusă legii prevede înfiinţarea Secţiei de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care va putea investiga toate infracţiunile comise de magistraţi.


Etichete Dezbateri în SenatLegii privind organizarea judiciarămagistratipsdpnlusr

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live