Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Publicitate Miercuri, 23 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mugur Mihăiţă

28 Mai 2017
Vizualizari: 920
Comentează add

Ministrul Andreea Păstârnac a insistat pe sprijinul acordat de stat şcolilor româneşti din străinătate, pentru păstrarea identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor:

Dezbaterea "Limba română mai aproape de casă", la Bucureşti

mugur-mihaita

 Ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstârnac. Foto: dprp.gov.ro.

Numeroşi studenţi, artişti şi profesori români veniţi din străinătate au participat, astăzi, la Bucureşti, la dezbaterea "Limba română mai aproape de casă", organizată de guvern, cu ocazia "Zilei românilor de pretutindeni", marcată, în fiecare an, în ultima duminică din luna mai.

În discursul său, ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a insistat pe sprijinul acordat de stat şcolilor româneşti din străinătate, pentru păstrarea identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor:

Andreea Păstârnac: Existenţa şcolilor de limbă română în statele de rezidenţă ale românilor de pretutindeni, precum şi dotarea acestora cu material didactic, îmbunătăţirea fondului de carte românesc existent, toate acestea sunt esenţiale pentru păstrarea identităţii lingvistice şi pentru potenţiala contribuţie pe care aceşti tineri o vor avea şi o vor conferi României, în ansamblu.

Ministrul educaţiei, Pavel Năstase, şi-a exprimat cu acest prilej preocuparea faţă de dificultăţile de integrare în şcolile româneşti ale copiilor, care au revenit cu familiile lor în ţară, după ce au studiat o perioadă în străinătate:

Pavel Năstase: Noi oferim locuri atât pentru învăţământul preuniversitar, cât şi pentru învăţământul universitar, finanţate de la bugetul de stat, dedicate românilor de pretutindeni. Anul acesta avem 5.879 de locuri pentru învăţământul universitar şi 1.800 de locuri pentru învăţământul preuniversitar. Vrem să debirocratizăm puţin mecanismul de înscriere la admitere în învăţământul superior. De asemenea, încurajăm dezvoltarea parteneriatelor între instituţiile de învăţământ superior din România cu cele din ţările în care există comunităţi compacte de români, dar şi dezvoltarea lectoratelor de limbă română în străinătate.


Etichete Dezbaterea "Limba română mai aproape de casă"Bucureştiandreea pastarnacpavel nastase

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live