Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Octombrie 2021
Vizualizari: 168
Comentează add

Guvernul de la Chișinău a cerut Parlamentului să instituie stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, ca urmare a deficitului de gaze naturale.

Deficitul de gaze naturale din Republica Moldova

florin-lepadatu

   Foto: Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITÂŢI - Guvernul de la Chișinău a cerut Parlamentului, care se întrunește vineri, să instituie stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, ca urmare a deficitului de gaze naturale înregistrat în ultimele zile.

Criza a apărut după ce gigantul rus Gazprom a redus cu o treime cantitatea de gaze livrată în mod obișnuit în Republica Moldova, în această activitate a anului.

Cu detalii, de la Radio Chișinău, Corneliu Rusnac: "Guvernul de la Chișinău i-a cerut Parlamentului să instituie stare de urgență pentru a putea face față crizei gazelor pe care o traversează în prezent Republica Moldova. Premierul Natalia Gavriliță a declarat, în această dimineață, că presiunea în gazoducte a ajuns la un nivel critic. Ea a subliniat că principalul importator și distribuitor de gaze din Republica Moldova, Moldovagaz, companie controlată de concernul rus Gazprom, nu a fost în stare să asigure presiunea necesar în conducte, în pofida unui contract de livrare a gazelor, în vigoare până la sfârșitul lunii octombrie. Premierul de la Chișinău a precizat, în același timp, că Gazprom a redus cu o treime în octombrie cantitatea de gaz livrată în mod obișnuit în Republica Moldova în această perioadă a anului. Natalia Gavriliță a menţionat că instituirea stării de urgenţă le-ar permite autorităţilor să aloce fondurile necesare şi să cumpere gaze din surse alternative printr-o procedură simplificată, fără a mai solicita modificarea legii bugetului de stat în Parlament. Premierul de la Chișinău a mai spus că negocierile cu Gazprom, în vederea semnării unui contract pe termen lung, trenează și nu se știe dacă un astfel de contract va fi încheiat într-un viitor previzibil. Autorităţile din Republica Moldova au declarat anterior că prețul pe care îl solicită Gazprom este exorbitant și nu poate fi acceptat de către Chișinău. Starea de Urgență urmează a fi instituită pe 30 de zile."

 

Etichete gazprom

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live