Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

27 Iulie 2018
Vizualizari: 461
Comentează add

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la aproape 15 miliarde de lei în primul semestru al anului, reprezentând 1,61% din PIB.

Deficitul bugetar a ajuns pe primul semestru la 1,61% din PIB

costin-grigore

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la aproape 15 miliarde de lei în primul semestru al anului, reprezentând 1,61% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Este de peste două ori mai mare faţă de primele şase luni din 2017, însă se situează sub nivelul prognozat de guvern, de 2,21% din PIB.

În primele şase luni ale anului veniturile bugetare au fost mai mari cu aproape 13%, însă ritmul de creştere a cheltuielilor a fost semnificativ mai mare, cu aproape 19% faţă de acees perioadă din 2017.

Astfel, deficitul bugetului general consolidat, care include atât bugetul de stat cât şi bugetele de pensii şi de şomaj a ajuns la 14,97 miliarde de lei, în timp ce în prima jumătate a anului 2017 a fost de 6,3 miliarde de lei.

Datele Ministerului de Finanţe arată la capitolul venituri că cel mai mult au crescut încasările din contribuţiile de asigurări, cu aproape 37%.

Ministerul a mai constatat că în iunie s-a îmbunătăţit colectarea veniturilor din TVA, care au crescut cu peste 15% faţă de luna iunie 2017, însă s-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, de aproape 22 de procente, pe fondul reducerii cotei de impozitare de la 16% la 10%.

La capitolul cheltuieli cel mai mult au crescut cele de personal, cu peste 24% faţă de primul semestru din 2017, situaţie determinată de majorările salariale acordate personalului bugetar.

Au fost mai mari cu peste 10% şi cheltuielile pentru bunuri şi servicii.

În plus s-au înregistrat creşteri semnificative ale cheltuielilor cu asistenţa socială.

Cheltuielile pentru investiţii care le includ pe cele de capital precum şi pe cele privind programele de dezvoltare, finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,1 miliarde de lei, de 1,5 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.


Etichete Deficitul bugetului general consolidatprimul semestru al anuluiPIB

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live