Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 04 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

27 Aprilie 2020
Vizualizari: 943
Comentează add

Elevii din clasele a VIII-a, a XII-a,a XIII-a, anii de final de ciclu profesional și postliceal pot reveni în unitățile de învățământ pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni

Declarația INTEGRALĂ a ministrului Educației, Monica Anisie

rador

 Foto: Arhivă.

Astăzi, la ora 14:00, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat măsurile pentru sistemul românesc de învăţământ. Prioritățile Ministerului Educației și Cercetării sunt de a asigura cadrul necesar pentru încheierea situațiilor școlare pentru toți elevii din sistemul românesc de învățământ, dar și susținerea examenelor atât pentru elevi, cât și pentru profesori, în condiții de siguranță și cu respectarea recomandărilor de distanțare fizică.

Dragi elevi, profesori și părinți, în această declarație voi veni cu informații suplimentare referitoare la precizările făcute de domnul președinte Klaus Iohannis. Ţin să menționez că am luat în calcul și măsurile pe care state precum Italia, Portugalia, Letonia, Malta sau Ungaria le-au adoptat în contextul pandemiei COVID-19.

După cum ați aflat, cursurile realizate în unitățile de învățământ rămân suspendate, însă continuă învățarea asistată de tehnologie. Ca și până acum, până în data de 12 iunie, când, de altfel, se vor încheia cursurile anului școlar 2019-2020. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin.

Acestea vor transmite elevilor resurse de învățare și sarcini de lucru. Totodată, Ministerul Educației va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi, care erau prevăzute pentru această perioadă, să fie abordate în anul școlar următor. Cu alte cuvinte, se recuperează materia neparcursă în această perioadă.

Referitor la încheierea situației școlare, țin să menționez că mediile vor fi încheiate cu minimum două calificative sau note, așa cum, de altfel, am mai precizat, însă nu se vor mai susține teze.  Pentru situațiile excepționale, de exemplu în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educației va comunica modalitățile de încheiere a situației școlare.

Astfel, dragi elevi, vă asigur că vom încheia cu bine anul școlar. Totodată, studenţii își vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior, în baza autonomiei universitare, va stabili modalitatea și data susținerii acestor examene.

În ceea ce privește reluarea activităților în cadrul unităților de învățământ, elevii din clasele a VIII, a XII, a XIII -a, anii de final de ciclu profesional și postliceal pot reveni în unitățile de învățământ pe data de 2 iunie doar pentru două săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale.

Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională, iar decizia va aparţine părinţilor. În această situaţie, însă, pregătirea elevilor se va realiza în continuare în sistem online.

Referitor la examene, Evaluarea naţională şi bacalaureatul se vor susţine în conformitate cu noua programă pe care deja Ministerul Educaţiei a tramsmis-o şi respectând calendarele comunicate deja.

Practic, Evaluarea naţională se va susţine începând cu data de 15 iunie, iar pentru examenul de bacalaureat noutatea va fi că va începe cu probele scrise în data de 22 iunie şi va continua cu probele pentru competenţe.

Calendarul va fi comunicat ulterior. Pentru cei care susţin examenele de certificare pentru învăţământul profesional şi profesional dual, dar şi postliceal, vor fi realizate aceste examen numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată.

În ceea ce priveşte examenele pe care le susţin cadrele didactice, ne referim aici la examenele de titularizare, definitivat sau gradele didactice, acestea se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de siguranţă şi ministerul va comunica în scurt timp modalitatea de susţinere, dar şi calendarele. 

Şi pentru ca există o preocupare constantă referitoare la condiţiile de siguranţă în şcoli, vreau să clarific următoarele aspecte. Vă asigur că se vor lua toate măsurile de siguranţă, în aşa fel încât să evităm orice risc de îmbolnăvire.

Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii va elabora un ordin comun, prin care vom stabili în mod clar toate măsurile de siguranţă privind reluarea activităţii în unităţile de învăţământ. În sala de clasă, igienizată ulterior, vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanţare socială.

Repet, maximum 10 elevi într-o sală de clasă. În plus, vă anunţ că inspectoratele şcolare vor pune la dispoziţie un telverde pentru orice întrebare sau nelămurire din partea părinţilor, a elevilor sau a cadrelor didactice, pe această temă.

În încheiere vreau să subliniez că toate măsurile luate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării respectă recomandările medicilor specialişti. Prin urmare, obiectivele Ministerului Educaţiei pentru această perioadă sunt următoarele: încheierea cu bine a situaţiei şcolare, iar examenele pentru elevi, studenţi şi profesori să se desfăşoare în siguranţă şi în conformitate cu legea.

Dragi elevi, profesori şi părinţi, ştiu şi înţeleg că este o perioadă extrem de dificilă pentru noi toţi, apreciez toate eforturile dvs. Mă bucur vă suntem cu toţii sănătoşi şi vă mulţumesc că aţi continuat învăţarea de-acasă! Educaţia continuă în orice condiţii. Vă mulţumesc!

(S.S.)


Etichete școalăexamenebacalaureateleviabsolvențitezemediiMonica Anisieeducație

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live