Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

27 Iulie 2020
Vizualizari: 338
Comentează add

Data alegerilor parlamentare va fi stabilită printr-o lege organică

catalin-purcaru

 Foto: cdep.ro

Data la care vor avea loc alegerile parlamentare va fi stabilită printr-o lege organică, și nu prin Hotărâre de Guvern, ca până acum. Un proiect de lege inițiat de reprezentanții PSD, UDMR și ALDE a fost votat astăzi în ambele camere ale Parlamentului, după cum relatează Cătălin Purcaru.

Reporter: Parlamentarii s-au mobilizat și doar într-o zi au adoptat proiectul legislativ privind stabilirea datei alegerilor de legislativ, nu de guvern. Documentul inițiat de PSD, ALDE  și UDMR prevede că data scrutinului se stabilește cu cel puțin 60 de zile înaintea votării, reducerea la jumătate a numărului minim de semnături de susținere, precum și colectarea și depunerea candidaturilor prin sisteme electronice.
 
În cadrul dezbaterilor din Senat, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a susținut că, în condițiile crizei medicale, decizia stabilirii datei alegerilor parlamentare trebuie să aparțină executivului.
 
Daniel Fenechiu: Alegerile parlamentare sunt /.../ de guvern nu doar pentru că e doar practică constituțională în România, ci pentru că guvernul poate să se adapteze cât se poate de bine necesităților vremurilor pe care le trăim. Dvs. în fond nu vă pasă decât să vă etalați puterea în parlament, unde aveți majoritate.
 
Reporter: În regim de urgență, proiectul a trecut și de votul deputaților.
 
Vicepreședintele Camerei Deputaților, social-democratul Florin Iordache a explicat că, fiind vorba de o lege organică, există posibilitatea de a fi depusă atât de guvern, cât și de Parlament.
 
Florin Iordache: Ţinând cont că anul 2020 este un an delicat din punct de vedere medical, social, economic, prin majoritățile care există în parlament să stabilească data, cred că este mult mai bine decât să lăsăm unei singure entități ca, printr-o hotărâre de guvern să stabilească data alegerilor.
 
Reporter: Camera Deputaților este for decizional în acest caz, proiectul urmând să fie transmisă președintelui României pentru promulgare.
 
(PH)

Etichete alegeri parlamentaredatalegeparlament(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live