Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

30 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1857
Comentează add

Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României.

Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei

remus-radulescu

Foto. Basilica.ro.

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României. Conform tradiţiei, Sf. Andrei este singurul apostol care a ajuns pe teritoriul ţării noastre, în Dobrogea, unde a întemeiat primele comunităţi creştine.

Andrei era pescar, frate cu Apostolul Petru şi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul.

După Înălţarea lui Iisus la cer, Apostolului Andrei i-a revenit ca teritoriu de misiune Pontul, adică zona din jurul Mării Negre. 

Există în Dobrogea locuri şi creaţii folclorice care arată legătura cu apostolul, pârâiaşul Sf. Andrei, colindul lui Andrei, cel mai cunoscut loc este însă Peştera Sf. Andrei, în sudul judeţului Constanţa, unde se crede că apostolul a locuit cât şi-a făcut misiunea în aceste teritorii. Apostolul Andrei a lăsat la plecarea sa preoţi hirotoniţi care au aruncat sămânţa creştină la sciţii şi dacii din zonă.

Lângă peşteră s-a construit o mânăstire unde mii de credincioşi participă la liturghia sărbătorii Sf. Andrei, de la 30 noiembrie.

Biserica Ortodoxă Română l-a declarat pe Apostolul Andrei în 1997 ca ocrotitor al României, iar ziua sa de pomenire, ca sărbătoare bisericească naţională.

Vecinătatea cu ziua naţională a României de la 1 decembrie face ca cele două sărbători, una religioasă, iar alta laică, să ofere românilor prilejul de a sărbători deodată două momente importante pentru istoria lor, atât naşterea ca popor creştin, cât şi naşterea ca stat unitar şi independent.

De sărbătoarea Sfântului Andrei, posturile de radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală, începând cu ora 10:00.


Etichete Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andreiocrotitorul spiritual al Românieibor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live