Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ALTERNATIVE Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Septembrie 2014
Vizualizari: 1086
Comentează add

Consumatorii nu vor fi afectaţi la iarnă după ce Gazprom a decis astăzi să reducă cu 5% exporturile către România, a precizat ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu.

Consumatorii de gaze "nu vor fi afectaţi de măsurile Gazprom"

radiojurnal

Ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu. Foto: captură youtube.com.

Consumatorii nu vor fi afectaţi la iarnă, iar autorităţile nu vor lua măsuri suplimentare de siguranţă, după ce Gazprom a decis astăzi să reducă cu 5% exporturile către România, a precizat ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu.

Cantităţile de gaze livrate de partea rusă se vor reduce în continuare, cu 9 procente, mâine, respectiv alte 5 procente, duminică.

Chiar şi în aceste condiţii însă, ministrul de resort a dat asigurări că sunt suficiente resurse pentru a elimina riscurile la adresa populaţiei.

"Nu există niciun risc ca populaţia României să fie afectată pe perioada de iarnă, indiferent de evoluţiile care vor avea loc în regiune. Nu se impune să luăm nicio măsură suplimentară celor pe care România deja le-a luat în ultimele luni pentru a preîntâmpina apariţia unei probleme în aprovizionarea cu gaz natural în lunile de iarnă.

"Consumul de gaz al României astăzi este de 16 milioane metri cubi. Producţia României de gaz natural, producţia internă este de aproximativ 31 de milioane de metri cubi. Transgaz a cerut o explicaţie şi Transgaz nu a primit un răspuns oficial", a declarat Răzvan Nicolescu.

Conform procedurilor, România va informa în scris Comisia Europeană, în legătură cu situaţia apărută.

Sancţiunile UE impuse Rusiei şi vice-versa "afectează România"

Pentru a evita orice risc, în următorii ani, România se va concentra pe resursele proprii, a precizat şi premierul Victor Ponta.

"Pentru România este esenţial să ne folosim resursele noastre de gaze, în aşa fel încât, în viitor, când se mai supără Gazprom, să nu mai fie o ştire, că a oprit livrările pentru că nu avem nevoie. Evident că şi pentru România, ca şi pentru toate celelalte ţări din Europa, sancţiunile economie impuse Rusiei şi impuse de Rusia României afectează din punct de vedere economic.

"Sunt companii care aveau exporturi, sunt diverse alte efecte. Este un preţ pe care trebuie şi merită să-l plătim, pentru a arăta că nu întotdeauna cel mai puternic poate să impună orice şi pentru a arăta că nu suntem impasibili la un pericol care azi pândeşte Ucraina; mâine poate pândi orice altă ţară", a spus premierul. 


Etichete gazeRusiaRomânialivrarereducereRăzvan Nicolescuenergieiarnăconsumatoripreţgaze naturaleVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live