Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Octombrie 2021
Vizualizari: 382
Comentează add

Partidele politice parlamentare vor avea luni consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.

Consultări ale președintelui cu partidele pentru nominalizarea premierului

radiojurnal

   Klaus Iohannis. Foto: Presidency.ro.

Partidele politice parlamentare vor avea luni consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.

Întâlnirea are loc după adoptarea moţiunii de cenzură în Parlament, care a dus la căderea Guvernului Cîţu.

Partidele şi-au stabilit, în mare, strategia pentru consultări.

Liberalii au luat o decizie care ar putea flexibiliza negocierile pentru un viitor guvern. Iniţial, conducerea PNL votase ca tot Florin Cîţu să fie propunerea partidului pentru funcţia de prim-ministru.
 
După numai 12 ore, liberalii au decis să nu mai facă o nominalizare de premier la consultările de mâine dacă nu se conturează o majoritate parlamentară.
 
De cealaltă parte, USR susţine în continuare că nu poate accepta ca Florin Cîţu să mai conducă Executivul.
 
Acesta ar putea fi numit ministru, potrivit liderului Uniunii, Dacian Cioloş. În aceste condiţii, USR spune că doreşte refacerea coaliţiei de guvernare cu liberalii.
 
Refacerea coaliţiei o doreşte şi UDMR, care mai spune că nu crede în varianta alegerilor anticipate.
 
Pentru PSD, în schimb, anticipatele sunt singura soluţie la actuala criză politică. Totodată, social-democraţii exclud varianta unui guvern minoritar.
 
Aceeaşi strategie politică este susţinută şi de liderii AUR. Discuţiile de mâine vor începe la ora 12:00.
 
Joia trecută, în ziua în care a chemat partidele la consultări, preşedintele Klaus Iohannis nu era încrezător că prima rundă de discuţii cu partidele parlamentare se va încheia cu o soluţie pentru deblocarea crizei politice. Şeful statului a declarat că alegerile anticipate nu ar rezolva, în opinia sa, situaţia:
 
Klaus Iohannis: Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție. Eu personal sunt total implicat și eu sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieșire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern. Sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un guvern cu puteri depline. Deci, este clar, maturitate, cu calm, trebuie să găsim soluții pentru această criză guvernamentală.

Etichete Klaus Iohannispartidepremiernominalizare(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live