Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consultare publică privind transparenţa impozitelor pe profit a companiilor

Comisia Europeană a lansat miercuri o consultare publică privind transparenţa impozitelor pe profit ale societăţilor din Uniunea Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 18 Iunie 2015, 09:18

Obiectivul acestei consultări este de a afla dacă prin obligarea societăţilor comerciale să dezvăluie informaţii suplimentare cu privire la impozitele pe care le plătesc s-ar putea contribui la combaterea evaziunii fiscale şi a practicilor fiscale agresive.

Lupta împotriva evaziunii fiscale în ceea ce priveşte impozitele pe profit ale societăţilor reprezintă o prioritate absolută a Comisiei. Consultarea se înscrie în sfera mai largă a planului de acţiune pentru o impozitare pe profit mai echitabilă şi mai eficientă.

Acţiunea Comisiei este rezultatul angajamentelor asumate de liderii G20, în sensul garantării faptului că autoritătile fiscale fac schimb în mod liber de informaţii referitoare la marile societăţi multinaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte raportarea lor pentru fiecare ţară în parte.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În prezent, unele societăţi obţin profituri însemnate în cadrul pieţei unice, dar plătesc un impozit foarte mic sau nu plătesc impozite în Uniunea Europeană.

Datorită prezenţei lor în mai multe jurisdicţii, unele societăţi multinaţionale pot utiliza planificarea fiscală agresivă şi pot exploata neconcordanţele şi lacunele juridice naţionale.

Utilizarea de către societăţile multinaţionale a structurilor corporative complexe dezavantajează adesea întreprinderile mici şi mijlocii.

Există în prezent cerinţe în materie de transparenţă care vizează băncile, dar şi marile întreprinderi din industria extractivă şi din industria de exploatare forestieră.

Consultarea lansată miercuri are scopul de a evalua dacă extinderea obligativităţii de publicare şi la societăţile multinaţionale din alte sectoare putea contribui la combaterea evaziunii fiscale.

Planul de acţiune al Comisiei privind un sistem mai echitabil de impozitare, prezentat astăzi, vizează reformarea impozitării pe profit a societăţilor în Uniunea Europeană.

Consultarea publică are scopul de a aduna cât mai multe opinii pe această temă.

Vor fi luate în considerare numai părerile transmise online, prin formularul special de pe site-ul Comisiei Europene.

Cel în limba engleză este deja disponibil.

De vineri vor putea fi accesate şi cele în germană şi franceză, iar din 24 iunie formularul va fi disponibil în toate limbile oficiale ale ţărilor membre ale Uniunii Europene.