Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

8 Iulie 2010
Vizualizari: 1881
Comentează add

Complotul terorist eşuat planifica atacarea, în preajma lui 11 septembrie 2009, a metroului din New York.

Conspiraţie al Qaeda, dezvăluită de procurorii americani

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Atacul viza sistemul de metrou din New York. Foto: Reuters.

Procurorii americani au dezvăluit într-o curte federală din Brooklyn, New York, una dintre cele mai periculoase conspiraţii după atacul terorist de la 11 septembrie 2001, complotul eşuat al reţelei teroriste al Qaeda care ar fi plănuit să atace, în preajma lui 11 septembrie 2009, sistemul de metrou din New York.


Acest complot făcea parte dintr-o conspiraţie mai amplă a reţelei teroriste al Qaeda,  care a plănuit un atac similar şi în Marea Britanie.
 
Ei au adăugat pe lista acuzaţilor mai mulţi membri al Qaeda, inclusiv pe Adnan Shukrijumah, un terorist în vârstă de 34 de ani, care este demult timp vânat de FBI drept teroristul perceput în interiorul reţelei a avea cele mai şanse de a ataca în interiorul SUA sau în Europa.
 
Adnan Shukrijumah a studiat la un colegiu din Florida dar când FBI a descins să îl aresteze în 2003, acesta fugise deja din ţară. 
 
SUA oferă 5 milioane de dolari pentru capturarea lui. 
 
Analistul în terorism Richard Miniter încearcă să explice de ce Adnan Shukrijumah nu a fost până acum capturat. 
 
"Este o figură fascinantă. A scăpat capturării de către serviciile secrete nu numai americane dar şi europene şi sud-americane. A fost zărit în Mexic dar nu a putut fi apoi găsit. Este un fugar dar este capabil, totuşi, să-şi formeze propria reţea de terorişti care cresc în America, că Najibullah Zazi. După 2005 am văzut schimbări majore în structură reţelei al Qaeda. 
  
"Membrii al Qaeda, care au fost foarte bine antrenaţi sunt în mare parte ucişi sau capturaţi, dar această noua generaţie, de membri recrutaţi prin internet, mult mai tineri, mult mai puţin antrenaţi şi care adesea nici nu primesc bani de la al Qaeda, sunt mult mai greu de urmărit pentru că pot fi oriunde şi pentru că pot fi cetăţeni americani sau europeni", a explicat Richard Miniter.
 
Adnan Shukrijumah s-a născut în Arabia Saudita dar a crescut în SUA unde s-a mutat în anii 1980 cu părinţii lui. Ultima oară a trăit cu familia lui în Miramir, Florida, unde mama sa locuieşte şi în prezent. 
 
El a părăsit SUA în mai 2001 cu destinaţia Trinidad pentru că de-abia în septembrie 2003 FBI-ul să declare alertă terorista pentru patru persoane, între care şi Adnan Shukrijumah. 
 
Acesta a fost acuzat miercuri în mod oficial de a fi fost unul dintre liderii al Qaeda direct implicaţi în complotarea atacului asupra sistemului de metrou din New York şi de recrutarea de terorişti care să acţioneze. 
 
Trei cetăţeni americani au fost arestaţi în septembrie 2009 pentru că ar fi plănuit să detoneze bombe în metrou la ore de vârf. Najibullah Zazi şi Zarein Ahmedzay au pledat vinovat.
 
Al treilea, Adis Medunjanin îşi aşteaptă procesul.
 
Trei din bărbaţii puşi miercuri sub acuzare de către procurori, Bid Naseer, Tariq Ur Rehman şi un bărbat cunoscut drept "Ahmad", au fost implicaţi în complotul nedezvăluit până acum care ţintea Marea Britanie. Bid Naseer, care este în custodie britanică, făcea parte din celulă bazată în Manchester.

Noile capete de acuzare se referă la conspiraţia de a folosi arme de distrugere în masă şi la recrutarea de către Adnan Shukrijumah şi Ahmad a celor trei foşti colegi de şcoală din Queens, New York, în 2008 pentru a fi antrenaţi în aria Waziristan din Pakistan. 
 
Odată ce aceştia s-au reîntors în SUA, Ahmad a schimbat mesaje codificate cu Zazi care, cu scurt timp înainte de a plecă în septembrie 2009 din Colorado , unde locuia, către New York, i-a replicat: "căsătoria este gata".   Adică : atacul este pregătit. 
 
Ahmad este acum în custodie pakistaneză. 


Etichete procuroral QaedaatacterorismmetrouNew York

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live