Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 24 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

20 Mai 2021
Vizualizari: 582
Comentează add

Peste 120 de profesori și cercetători în domeniul jurnalismului și comunicării din 13 țări participă la conferința științifică a FJSC.

Conferință științifică dedicată jurnalismului și comunicării

luminita-voinea

Sursa: Facebook

Peste 120 de profesori și cercetători în domeniul jurnalismului și comunicării din 13 țări participă la conferința regională „30 de ani de învățământ jurnalistic și de comunicare în fostele țări comuniste din estul Europei. De la cucerirea libertății de exprimare la comunicarea digitală”.

Lucrările conferinței vor aborda teme legate de învățământul de jurnalism și comunicare din ultimii 30 de ani și vor analiza evoluțiile profesionale din sfera comunicării publice.

 Printre temele abordate se regăsesc și cele dedicate comunicării în pandemie, influenței fenomenului fake news asupra publicului, relației dintre media și curentele populiste.

„Subiectele de cercetare propuse de colegii noștri din întreaga lume care se reunesc virtual la București sunt de mare importanță și actualitate mai ales acum, când lumea se confruntă cu o situație de criză la nivel medical, social și economic și care se dovedește, în același timp, o criză de comunicare. Jurnaliștii și specialiștii în comunicare și publicitate trebuie să-și îndeplinească bine și corect rolurile profesionale, iar momentele acestea de criză dovedesc încă o dată rolul esențial pe care presa și comunicarea îl joacă într-un stat democratic.  Prin conferința pe care FJSC o organizează vrem să arătăm că întreaga societate are nevoie de jurnaliști și de specialiști în comunicare și în publicitate și că fiecare din aceste domenii de studiu are nevoie de dezbateri științifice pentru mai buna înțelegere a misiunii lor și a practicilor profesionale, iar, astfel, a rolului pe care-l au în societate. Mă bucur să constat că numărul atât de mare de participanți, peste 120 de profesori și cercetători din întreaga lume, dovedește actualitatea temelor propuse de conferința noastră. Le mulțumesc tuturor cercetătorilor din cele 13 țări care, în aceste zile, se reunesc virtual la București și le doresc mult succes în prezentările lor pe care cu toții le așteptăm cu mare interes”, a declarat decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, conf. univ. dr Antonio Momoc.

Conferința  se desfășoară între 20 și 21 mai a.c., în format online, și  este organizată de Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București (FJSC), în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, Departamentul de Comunicare și Jurnalism a Universității din Niš (Serbia) și Facultatea de Jurnalism și Comunicare de Masă a Universității „St. Kliment Ohridski" din Sofia (Bulgaria). Profesorii și cercetătorii participanți provin din Albania, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Republica Moldova, Serbia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ungaria și România.

Participanții provin din 25 de universități, centre de cercetare (precum Academia Română și European Institute for Commercial Communications Education- Edcom) și organizații profesionale internaționale (precum International Advertising Association IAA - România).

O atenție deosebită se acordă industriei publicității pe data de 21.05.2021, în a doua zi a conferinței,  dedicată unor paneluri specializate, cu invitați internaționali din 4 țări, dar și din spațiul românesc. La aceeași masă virtuală se vor afla profesori prestigioși din Portugalia, Turcia, Anglia și România. În plus, președintele Edcom (The European Institute for Commercial Communications Education ), Paul Springer, va fi invitat de onoare, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării fiind membră de prestigiu a asociației încă din 2008.

Despre presă și rolul acesteia într-o lume din ce în ce mai polarizată, dar și despre cum se formează noile generații de jurnaliști, vom discuta la Radio România Actualități, luni noaptea, în cadrul emisiunii Serviciul de noapte.

Maria Țoghină îl are ca invitat pe jurnalistul Bogdan Oprea, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, autorul lucrării “ FAKE NEWS și dezinformare online: recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet”.
 


Etichete jurnalismcomunicareconferințălibertatea de exprimareFJSC

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live