Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 01 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

15 Februarie 2020
Vizualizari: 447
Comentează add

Conferinţa de securitate de la München

carmen-gavrila

  Frank-Walter Steinmeier. Foto: Arhivă - facebook.com/FrankWalterSteinmeier. 

Cheltuielile militare mondiale au înregistrat anul trecut cea mai mare creştere din ultimul deceniu pe fondul rivalităţilor în creştere şi al conflictelor regionale - se arată într-un raport dat publicităţii cu ocazia conferinţei de securitate de la München, care şi-a început ieri lucrările.
 
Gazda evenimentului, preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, a calificat situaţia ca fiind într-o 'dinamică distructivă' la nivel global. Steinmeier a criticat marile puteri - Statele Unite, China şi Rusia - pentru că fac lumea mai puţin sigură prin felul în care abordează politica internaţională. Zeci de şefi de stat, miniştri, lideri de companii, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi din mediul academic analizează în capitala Bavariei formele de ameninţare la adresa securitaţii spaţiului euroatlantic, crizele din vecinătate şi relaţia dintre Uniunea Europeana şi NATO.
 
Reporter: Carmen Gavrilă: Ca în fiecare an la conferință Statele Unite se remarcă printr-un număr mare de reprezentanți, în frunte cu secretarul de stat american Mike Pompeo şi președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.
 
De data aceasta este vorba despre o temă care trezește îngrijorare. În formula 'absența Occidentului' organizatorii propun o dezbatere despre declinul Occidentului și al valorilor vestice în plan global, pornind de la raportul anual al conferinței, care notează că în lumea de azi Occidentul este tot mai slăbit din interior, măcinat de populism, creșterea formulelor iliberale și slăbirea legăturii dintre Europa și America. În paralel cu aceste probleme raportul arată că Rusia și China contribuie semnificativ la declinul puteri occidentale pe plan global.
 
Concluzia raportului sugerează că cea mai mare problemă și în același timp soluție este ca europenii şi americanii să reușească să ajungă la o reală abordare comună transatlantică.

Realizator: Premierul Ludovic Orban conduce delegaţia română la München, din care fac parte ministrul de externe şi cel al apărării. Potrivit comunicatelor oficiale, demnitarii români au avut ieri întâlniri bilaterale cu omologi din Georgia, Olanda şi Ucraina.

Etichete Conferinţa de securitate de la München

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live