Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

11 Decembrie 2015
Vizualizari: 1448
Comentează add

Companiile germane şi franceze din România consideră că factori ide risc pentru dezvoltarea economică a României în 2016 sunt deciziile economice şi cadrul politic.

Condiţiile cadru economice şi politice, factori de risc pentru cereştere

iulian-olescu

Foto: dailyfinance.com.

68% dintre companiile germane din România se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei în următorul an, iar pentru companiile franceze barometrul pentru anul în curs este unul pozitiv.

Oricum perspectivele pozitive s-au diminuat faţă de rezultatele chestionarelor din primăvară.

Astfel companiile sunt mai puţin optimiste, ţinând cont de faptul că în 2016 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare şi pentru că există nesiguranţă în ceea ce priveşte efectele măsurilor fiscale adoptate şi planificate.

Atât ambasadorul francez, cât şi cel german în România au punctat faptul că ţara noastră este atractivă pentru investitorii din cele două state din perspectiva dimensiunii, a poziţionării geografice, a apartenenţei la UE, dar şi din cea a personalului bine calificat cu bune cunoştinţe lingvistice, a terenurilor agricole fertile şi a unei tradiţii industriale semnificative.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multă valoare adăugată în economice, de îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, de reducere a dimensiunii economiei informale, de îmbunătăţire a infrastructurii şi, mai ales, de reformă a administraţiei, fără de care nu se poate creşte competitivitatea - a precizat ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul.

Şi ambasadorul Germaniei, Werner Lauk, a menţionat necesitatea combaterii în continuare a corupţiei şi evaziunii fiscale, a reducerii birocraţiei şi a îmbunătăţirii sistemului de achiziţii publice.

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea economică a României, identificaţi de membrii Camerei de Comerţ şi Industrii Româno-Germană, sunt legaţi de condiţiile cadru economice şi politice, deşi în continuare aproape 70% dintre oamenii de afaceri germani se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei României, perspectivele pozitive s-au diminuat faţă de chestionarul din primăvară, companiile fiind mai puţin optimiste.

Pentru comunitatea de afaceri din Camera Franceză de Comerţ şi Industrii din România barometrul pentru 2015 este pozitiv, înregistrând o evoluţie semnificativă comparativ cu anii anteriori, atât cu privire la mediul extern al companiei - mediul economic, politic, social, atractivitatea României -, cât şi cu privire la situaţia internă a firmelor - cifră de afaceri, rentabilitate sau investiţii.

Directorul executiv al Camerei Franceze, Adriana Record, a prezentat şi situaţia percepţiei pe diferite sectoare de activitate.

"Sectorul care evoluează net ascendent este sectorul energetic, cu o creştere constantă a percepţiei din 2012. O schimbare relativ surprinzătoare în barometrul este poziţia sectorului IT, care este în scădere vizibilă în 2015 faţă de anii precedenţi. Putem remarca o dinamică pozitivă în sectoare precum: agricultura, industria, comerţul. În ansamblu, diferitele sectoare se situează pe un trend pozitiv faţă de percepţia din anii anteriori", a şpus Adriana Record.

Pe de altă parte, rezultatele sondajului pun în evidenţă o înrăutăţire a percepţiei asupra situaţie companiilor în ce priveşte cifra de afaceri, rentabilitatea, angajaţii sau investiţiile între începutul anului 2015 şi finalul acesteia.

Motivele sunt legate de faptul că în 2016 vor avea loc alegeri şi că există nesiguranţă în ce priveşte efectele măsurii fiscale adoptate şi planificate, dar şi de provocările pe plan european, cum ar fi problema refugiaţilor sau situaţia din Grecia, mai reiese din răspunsurile oamenilor de afaceri germani şi francezi. 


Etichete creştere economicăfactori de risccompanii germanefrancezeambasadorul Franţei la BucureştiFrancois Saint-Paulambasadorul GermanieiWerner LaukindustrieITinfrastructurăadministraţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live