Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Vineri, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

27 Ianuarie 2019
Vizualizari: 975
Comentează add

Concert al compozitorului Vladimir Cosma, organizat de ICR la Paris

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Foto: ICR

Cei peste 2.700 de spectatori au urmărit aseară, într-o atmosferă de bucurie şi bună dispoziţie, la originala sală a celebrului cinematograf Grand Rex din Paris, concertul extraordinar al compozitorului Vladimir Cosma, unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de muzică de film din Europa.
 
Cei prezenţi la concert au fredonat şi au aplaudat încontinuu zecile de coloane sonore ale celor mai reuşite filme franceze din anii '70, '80 şi chiar '90 adaptate pentru concert.
 
Maestrul Vladimir Cosma a fost într-o formă de zile mari, şi-a prezentat singur concertul, a glumit cu publicul şi cu muzicienii şi a pomenit în numeroase rânduri de originea sa românească şi de faptul că multe dintre compoziţiile sale sunt inspirate din foclorul nostru.
 
A avut mulţi invitaţi, între care tineri artişti români. Publicul l-a răsplătit cu multe aplauze şi a cerut nu mai puţin de 4 bisuri.
 
- A fost excepţional. Este un om plin de talent şi în acelaşi timp cu mult umor. Am trăit o bucurie greu de egalat. Un muzician remarcabil, un om frumos.
 
- Este prima dată când asist la un concert cu muzică pentru cinema. Foarte diferit de un concert clasic. Mi-a plăcut mult paleta largă oferită de maestrul Cosma. Este extraordinar. Întotdeauna sunt încântat să-i ascult muzica./amirea/sdm2
 
- A fost superb, foarte variat, a fost extraordinar! Ca toată lumea, am văzut toate aceste filme şi cred că indiferent de vârstă, am fost marcaţi toţi de nostalgia acelor ani în care au fost făcute filmele.
 
- A fost superb, e foarte bun dirijorul dumneavoastră, este formidabil! A fost minunată seara oferită de dumneavoastră şi tinerii artişti români au fost formidabili. Nu pot decât să salut România, ţara prietenă!
 
Reporter: Evenimentul organizat de Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Paris a marcat deţinerea de către ţara noastră, pentru prima dată în istoria sa, a preşedinţiei Consiliului UE. Preşedinta Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, a declarat pentru Radio România.
 
Liliana Ţuroiu: S-a vorbit despre România în această seară, de la început până la final. Am ascultat muzică românească aşa cum a spus însuşi maestrul. Cred că fiecare român din sala a fost foarte mândru, dar în egală măsură, publicul francez ne-a felicitat pe noi, românii, pe muzicienii români, pe organizatori. Prima oară am vorbit cu maestrul Cosma despre posibilitatea organizării acestui concert, în urmă cu mai bine de un an de zile. Nu ne-a dat foarte mari speranţe la început, pentru că evident, programul domniei sale era deja făcut, până la finalul anului 2021, dar am avut şansa să putem organiza acest extraordinar concert împreună cu partenerii noştri de aici, împreună cu Ambasada României în Republica Franceză. ICR a fost onorat să îşi asocieze numele cu un eveniment purtând semnătura marelui Vladimir Cosma. Am fost deosebit de fericiţi să putem susţine tinerii muzicieni români şi muzicienii cosacraţi de asemenea pe care i-aţi văzut în această seară pe scenă alături de maestrul Cosma.
 
Reporter: Supranumit Mozart al cinemaului, Vladimir Cosma a scris coloana sonoră la peste 300 de filme, la care se adaugă seriale şi alte emisiuni de televiziune produse în special în Franţa, dar şi în Marea Britanie sau Germania.
 
În paralel, a compus bucăţi simfonice, operă, operetă, music-hall. O carieră imensă clădită în exil pe talent şi foarte-foarte multă muncă.
 

Etichete Președinția României la Consiliul UEVladimir CosmaParisConcertICRLiliana Ţuroiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live