Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Cristea

30 Noiembrie 2010
Vizualizari: 2234
Comentează add

Iniţiativa ministerului muncii de a reduce concediul de creştere a copilului a creat dispute aprinse între politicieni, psihologi, sociologi şi, nu în ultimul rând, între oamenii obişnuiţi care se confruntă cu această problemă.

Concediul de maternitate dezbină puterea

alexandra-cristea

Foto: arhivă Agerpres

Studiile de specialitate spun că primii doi ani de viaţă sunt foarte importanţi pentru creşterea armonioasă a copiilor.

Din 2006 mamele sau taţii, la alegere, pot sta în concediu pentru creşterea copilului doi ani, în România.

Anterior, perioada în care puteau face acest lucru era de un an, iar statul doreşte să revină la această măsură pentru a face economii la buget.

Ministrul muncii, Ioan Botiş, nu are deocamdată mandat din partea PDL sau a coaliţiei privind ideea reducerii concediului maternal. El a prezentat cele trei variante de lucru pe care le are în vedere, urmând ca săptămâna viitoare coaliţia să decidă care dintre ele va fi aplicată.

Astfel prima variantă prevede înjumătăţirea concediului şi o indemnizaţie de maximum 3.400 de lei, în timp ce restul menţin perioada de 24 de luni de concediu, dar se reduce cuantumul indemnizaţiei.  

"Vrem să stimulăm investiţiile în creşe şi avem o variantă de lucru pe legea educaţiei legată de cupoanele de creşă. Sunt variante pe care lucrăm şi în minister şi o să le prezentăm săptămâna viitoare încă o dată, îmbunătăţite. În anul doi, rămâne la latitudinea mamelor, se pot întoarce oricând" a declarat Ioan Botiş.

Pe de altă parte, propunerea ministrului Botiş a creat divergenţe în partid, primind opoziţia femeilor democrat-liberale.  

"Această perioadă ar trebui să rămână neschimbată, pentru că România, din păcate, nu poate să ofere sprijin pentru creşterea copilului. Nu sunt suficiente creşe, nu sunt bani suficienţi pentru familii ca să îşi poată permite bone şi, în acelaşi timp, nici legislaţia privind bonele nu există", a declarat Raluca Turcan, vicepreşedintele PDL. 

Nici partenerii de coaliţie ai PDL nu îmbrăţişează variantele propuse de ministrul muncii, dar subiectul este deocamdată pe masa de lucru. 

"Noi susţinem în continuare ca această sumă să fie dată timp de doi ani de zile mamelor. Limita maximă până unde putem să mergem în funcţie de bugetul pe anul viitor este de discutat.

"Eu sunt sigur că vom găsi o soluţie amiabilă în cadrul coaliţiei, care înseamnă să ai un buget pe anul viitor care să aibă venituri suplimentare. Doi, totuşi să permiţi, dacă este posibil, ca mamele să îşi poată creşte copilul pe un termen de doi ani şi nu după un an să opreşti această plată", a declarat László Borbély, ministrul mediului. 

O decizie finală asupra duratei concediului maternal şi a cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi luată în prima şedinţă a coaliţiei.

Concediu de 1 an, cu "măsuri alternative"

Sociologul Mircea Chivu este de părere că o astfel de măsură trebuie pregătită din timp, cu studii de impact şi asupra efectelor asupra natalităţii. De aceea efectele sunt acum greu de anticipat.  

"Este greu de apreciat cât de mare ar fi efectul asupra natalităţii. Ce pot să spun este că din 2006, de când s-a introdus actualul sistem de indemnizaţie de creştere a copilului, natalitatea a început să se redreseze, nu foarte mult, dar cât de cât s-a redresat.

"Acum, sigur că efectele pe care le vom vedea produse de această măsură de o eventuală reducere a concediului ar fi resimţite peste o perioadă destul de lungă, pentru că, de fapt, problema o să apară peste 20-30 de ani, când generaţiile mici care se nasc în anii aceştia vor trebui să susţină spre exemplu un sistem de pensii reprezentat prin mult mai mulţi pensionari decât cei de astăzi" a declarat Mircea Chivu.

La rândul său, Oana Băluţă, de la organizaţia neguvernamentală FILIA, spune că măsura de reducere a concediului de creştere a copilului la un an nu este proastă în sine, ci doar în România, unde nu există soluţii alternative, numărul creşelor fiind mult sub necesar. 

"Este o propunere cât se poate de nefericită, pentru că nu există alternativă, şi cei care propun reducerea concediului parental de la doi ani la un an uită că serviciile de creştere şi de îngrijire a copilului în România sunt absente. În ultimii ani nu s-a investit în creşe, nu s-a investit în măsuri alternative, aşa cum există în alte ţări ale Uniunii Europene", a declarat Oana Băluţă. 

Acum părerile sunt împărţite şi în rândul femeilor. Este vorba, mai ales, despre faptul că femeile care stau foarte mult timp acasă nu se mai pot reintegra. 

"Nu este aşa de simplu de vorbit în termeni de alb şi negru, pentru că sunt multiple nuanţe de gri, da, există diverse probleme cu care se confruntă femeile mai ales, dar şi acei bărbaţi care şi-au luat concediu de creştere şi de îngrijire a copilului, atunci când se reîntorc pe piaţa muncii. Dar există o soluţie alternativă, şi anume furnizarea unor programe de reintegrare pentru piaţa muncii" a spus Oana Băluţă.

Aceasta consideră că măsura, în sine, nu este fundamental negativă.

"Problema este că nu există alternative pentru acei părinţi care se vor vedea cu concediul de creştere şi de îngrijire a copilului înjumătăţit.

"Cum văd implementarea a acestei politici? Prin furnizarea unor măsuri alternative, adică prin stimularea mediului privat, să investească în grădiniţe şi în creşe, prin dezvoltarea unor altfel de politici, de exemplu, bone, baby-sittere, prin, pur şi simplu, îmbunătăţirea ofertei facilităţilor de creştere şi de îngrijire a copiilor", a completat Oana Băluţă.


Etichete Ioan BotişOana BăluţăbebeluşiconcediumaternitatecreşăcopiiLaszlo BorbelyRaluca Turcan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live