Centre de permanenţă medicală în zonele rurale şi oraşele mici
Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa guvernului privind înfiinţarea centrelor de permanenţă medicală în zonele rurale şi oraşele mici, cu minimum cinci posturi de medici.

Articol de Radio România Actualităţi, 08 Mai 2025, 20:59
Camera Deputaţilor a adoptat ordonanţa guvernului privind înfiinţarea centrelor de permanenţă medicală în zonele rurale şi oraşele mici, cu minimum cinci posturi de medici. Actul normativ prevede şi reglementarea programului de funcţionare a centrelor de permanenţă din zona Munţilor Apuseni şi a Deltei Dunării, pe baza deciziei Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, la propunerea medicului coordonator al fiecărui centru.
Deputata USR Diana Stoica a subliniat că este nevoie de măsuri suplimentare pentru ca populaţia să aibă acces la servicii medicale: ”Avem 328 de localităţi care nu au nici măcar un medic de familie, de unde să aibă cinci medici care să lucreze într-un centru de permanenţă? Aproape jumătate din medicii de familie din România care fie sunt în pragul pensionării, fie deja au depăşit vârsta de pensionare. Nu mai zic de toţi tinerii care finalizează Facultatea de Medicină, îşi dau examen de Rezidenţiat, apoi devin medici specialişti şi nu e loc pentru ei în niciun spital din ţara asta.”
Şi deputatul UDMR Vass Levente a pledat pentru reforme reale în acest domeniu.
Vass Levente: ”Ministerul Sănătăţii nu are idee cum ar trebui rezolvată radical această problemă. Dacă ai şapte medici într-un centru de permanenţă, faţă de cinci medici, în Delta Dunării, în zonele muntoase, nu ajută absolut nimic. Trebuie să intervii şi să ajuţi ca ambulanţele să intervină şi să ajute.”
Actul normativ a fost votat de toate grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor, ca for decizional, transmite reporterul RRA Iulia Gherman./editor Florin Lepadatu/