Leul, tot mai slab în faţa euro
Cotaţia afişată de BNR arată un curs de 5,12 lei, dar la casele de schimb euro s-a vândut şi cu peste 5,2 lei.

Articol de Radiojurnal, 09 Mai 2025, 07:44
Leul e tot mai slab în faţa monedei unice europene şi a coborât joi la un nou nivel record negativ, raportat la euro.
Cotaţia afişată pe site-ul Băncii Naţionale arată un curs de 5,12 lei, dar la casele de schimb euro s-a vândut şi peste pragul de 5,2 lei.
Asta însemană deja rate mai mari pentru cei cu credite în euro, în timp ce pentru cei care s-au împrumutat în lei, efectele se vor simţi peste mai multe luni. Aceasta deşi indicii ROBOR au crescut semnificativ şi ieri.
Acești indici sunt utilizați pentru calculul costurilor anumitor credite în lei cu dobândă variabilă, însă, după introducerea IRCC, majoritatea creditelor pentru populație au dobândzile exprimate în funcţie de acesta din urmă.
Analistul financiar Adrian Codirlașu explică faptul că majorările de dobândzi au apărut în contextul presiunilor semnificative în direcția deprecierii leului.
Adrian Codirlașu: IRCC este o medie făcută într-un trimestru a ratelor de dobândă de pe piața monetară, deci aceste rate, ROBID și ROBOR. Prin urmare, contează și cât timp va dura această situație. Doar pentru două - trei zile de dobânzi mari, impactul asupra IRCC e extrem de redus. Dacă dobânzile rămân ridicate mai mult timp, atunci, da, se va vedea în media trimestrială. Iarăși, important, această medie se va aplica peste două trimestre, deci impactul efectiv, ca și creșterea a ratei, va fi peste încă două trimestre, deci undeva în trimestrul patru.
Adrian Codirlașu precizează că, de obicei, atunci când economia se ajustează către un nou echilibru între nivelul cursului și cel al dobânzilor, există o perioadă, ca aceasta pe care o traversăm, în care vedem o anumită volatilitate pe piață.