Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

3 Mai 2013
Vizualizari: 2239
Comentează add

Din precedenta analiză a experţilor europeni, publicată în luna februarie, a reieşit că redresarea se face în ritm extrem de lent din cauza unei activităţi economice dezamăgitoare.

Comisia Europeană publică previziunile pentru 2013-2014

alex-olaru

Comisalul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn. Foto: Arhivă Reuters.

Comisia Europeană publică vineri previziunile economice de primăvară pentru perioada 2013 - 2014. 

Din precedenta analiză a experţilor europeni, apărută în luna februarie în cadrul previziunilor de iarnă, a reieşit că redresarea se face în ritm extrem de lent din cauza unei activităţi economice în UE dezamăgitoare.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn e de părere că "în acest an vom avea creştere economică zero în UE în ansamblu şi o scădere de 0,3% în zona euro." 

Pe de altă parte, economistul Joerg Asmussen, membru în conducerea Băncii Centrale Europene crede că "2013 ar urma să fie încă un an de sacrificiu în care în zona euro sunt în continuare provocări economice majore care nu pot fi contracarate doar prin politici monetare. 

"Este datoria guvernelor să găsească soluţii proprii. Consider că viziunea noastră este cea corectă pentru depăşirea impasului", spune Joerg Asmussen.

Previziunile economice de primăvară ar putea să arate chiar mai rău decât cele anterioare, în contextul în care situaţia în multe state s-a înrăutăţit în ultimele luni. 

Rata şomajului: nivel record în zona euro

Ciprul a fost la un pas de colaps, Italia abia a reuşit să formeze un guvern care pare să schimbe optica, iar Spania şi Grecia se confruntă cu şomaj record şi ţinte de deficit ratate.

La Madrid, cele mai noi date economice arată că PIB-ul a scăzut cu o jumătate de procent în prima parte a anului. Datele confirmă şapte trimestre consecutive de scădere şi a doua recesiune în numai patru ani. 

Rata şomajului a atins in zona euro în luna martie un nou nivel record de 12,1%, indică Eurostat. În întreaga UE, rata a rămas constantă, 10,9%. 

Previziunile economice de primăvară cuprind, printre altele, date referitoare la PIB, inflaţie, ocuparea forţei de muncă, deficitele bugetare publice şi datoria publică. 

Aceste date vizează toate cele 27 de state membre, plus Croaţia, în calitate de ţară în curs de aderare şi Turcia, Islanda, Muntenegru, Serbia şi FYROM, în calitate de state candidate, dar şi ţări precum SUA, Japonia, China şi Rusia.


Etichete Comisia EuropeanăOlli RehnJoerg AsmussenUniunea EuropeanăeconomieşomajpreviziuniBanca Centrală Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live