Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Comisia Europeană: Fonduri suplimentare pentru integrarea minorității rome

În multe state membre strategiile naţionale se concretizează, tot mai frecvent, în planuri de acţiune la nivel local, astfel încât banii europeni sunt folosiţi tot mai bine.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 23 Iunie 2015, 10:52

Comisia Europeană promitea alocarea de fonduri suplimentare pentru a susţine eforturile statelor membre de integrare a comunităţii rome.

Un raport dat publicităţii la Bruxelles trece în revistă progresele în domeniu, dar şi domeniile în care este nevoie de noi măsuri de integrare a acestei minorităţi.

Potrivit raportului din 2011, moment în care Comisia Europeană a inclus integrarea romilor pe agenda politică europeană, au avut loc evoluţii în ceea ce priveşte creşterea fondurilor alocate pentru integrarea acestei comunităţi.

Statele membre au consolidat sprijinul financiar pentru grupurile dezavantajate, inclusiv pentru romi, în perioada 2014 - 2020.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În acest context, Comisia aminteşte că autorităţile naţionale, regionale şi locale pot utiliza peste 90 de miliarde de euro, disponibile în cadrul Fondului Social European şi al Fondului European de Dezvoltare Regională pentru a promova incluziunea socială, dar şi pentru a combate sărăcia.

Progrese au fost înregistrate şi în consolidarea cooperării cu societatea civilă şi cu autorităţile locale.

Mai multe state membre au înfiinţat structuri de coordonare pentru integrarea romilor.

Totodată, în multe state membre strategiile naţionale se concretizează, tot mai frecvent, în planuri de acţiune la nivel local, astfel încât banii europeni sunt folosiţi tot mai bine.

Un exemplu de bune practici vine din Bulgaria, unde organizaţii ale societăţii civile, multe cu participare din partea comunităţii rome, au devenit tot mai implicate în utilizarea eficientă a banilor europeni.

Raportul atrage atenţia, pe de altă parte, că este nevoie de acţiuni suplimentare pentru combaterea discriminării.

Se înregistrează o creştere îngrijorătoare a manifestărilor anti-roma, adiscursului de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură. În multe state membre, majoritatea populaţiei are o opinie nefavorabilă faţă de comunitatea roma: în Italia - 85%, Franţa - 66%, Grecia - 53% şi Marea Britanie - 50%.

În acelaşi timp, segregarea copiilor romi rămâne o realitate în multe şcoli din ţările membre, cum ar fi Slovacia, Ungaria, Cehia, dar şi România.

În aceste condiţii, Comisia îndeamnă statele membre să dea dovadă de mai multă voinţă politică şi să aibă o viziune pe termen lung în ceea ce priveşte combaterea discrimnării romilor.

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, aminteşte că egalitatea de tratament şi drepturile fundamentale sunt esenţa însăşi a proiectului european.