Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

28 Ianuarie 2021
Vizualizari: 114
Comentează add

Președintele Joe Biden a făcut din combaterea schimării climatice o prioritate a securității naționale americane.

Combaterea schimării climatice, prioritate a securității interne americane

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Foto: facebook.com/joebiden

Președintele american Joe Biden a semnat, ieri, o serie de ordine executive, menite să combată efectele schimbării climatice, în cel mai masiv efort al Statelor Unite de a înfrunta ameninţarea încălzirii globale.

El a anunţat organizarea unui summit internaţional pe 22 aprilie, de Ziua Pămâtului, când sunt aşteptate şi alte angajamente americane pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Joe Biden, care a readus Statele Unite în acordul climatic de la Paris din 2016 printr-unul din primele sale acte prezidenţiale, a declarat că America trebuie să conducă răspunsul global la această criză.

Doina Saiciuc transmite din Washington.

Reporter: Președintele Biden a făcut din combaterea schimării climatice o prioritate a securității naționale americane. Joe Biden a vorbit, în același timp, despre crearea de locuri de muncă.
Joe Biden: Pe scurt, aceste ordine executive vorbesc despre locuri de muncă, despre muncitori, despre a construi o economie mai bună decât înainte. Nu este timp pentru măsuri mici, trebuie să acționăm cu îndrăzneală.

Reporter: Masivul plan este menit să încetinească încălzirea globală cauzată de om și stabilește câteva repere: eliminarea poluării combustibililor fosili în sectorul energetic până în anul 2035 și în întreaga economie americană până în 2050, accelerând dezvoltarea energiei solare și eoliene și reducând dependența de petrol și gaz. Președintele Biden a recunoscut riscul politic cu care vine abordarea sa, dar a afirmat în mai multe rânduri că ea va crea locuri de muncă în energia regenerabilă. Joe Biden a promis că va crea, între altele, un milion de locuri de muncă în sectorul automobilelor electrice.

Preşedintele democrat urmează să prezinte Congresului, luna viitoare, planul său climatic de 2.000 de miliarde de dolari, care ar trebui să pună măsurile ecologice în centrul economiei Statelor Unite. El s-ar putea confrunta însă cu reticenţa aleşilor republicani, care împărtăşesc opinia fostului preşedinte Donald Trump că încălzirea globală este o farsă.


Etichete (ii)securitateamericanaschimbariclimatice

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live